Zoeken

Mauritanië en Marokko in overleg over douaneconflict

23 januari 2024 - 23:00 - Marokko

©

De Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Salem Ould Marzoug, heeft tijdens een bezoek aan Rabat op maandag aangegeven dat er onderhandelingen gaande zijn om een oplossing te vinden voor de recente verhoging van de douanerechten op goederen uit Marokko.

Tijdens zijn tweedaagse werkbezoek aan Rabat, verzekerde Ould Marzoug dat er een oplossing zal worden gevonden voor de situatie die Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs hindert hun goederen via de grensovergang van Guerguerat te vervoeren. Mauritanië had onlangs besloten de douanerechten op Marokkaanse producten die via land worden getransporteerd te verhogen, wat de Marokkaanse export verstoorde, meldt Le Matin.

Lees ook: Mauritaniërs slachtoffer van douanebeleid tegen Marokko

"Er is al een dialoogproces gestart rond deze kwestie, en beide landen zullen samenwerken om een oplossing te vinden," benadrukte de Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita. Ould Marzoug greep ook de gelegenheid aan om de uitstekende betrekkingen tussen Marokko en Mauritanië te benadrukken, en bevestigde de wens van beide landen om hun samenwerking te versterken.

Nasser Bourita onderstreepte op zijn beurt de stevigheid van de bilaterale betrekkingen tussen Rabat en Nouakchott, aangemoedigd door het leiderschap van Koning Mohammed VI en president Mohamed Ould Ghazouani. "De menselijke relaties tussen Marokko en Mauritanië zijn uniek," verklaarde Bourita, eraan toevoegend dat de grootste gemeenschap van buitenlandse studenten in Marokko uit Mauritanië komt.

Lees ook: Marokko centraal in spanningen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken prees ook de belangrijke rol die Mauritanië speelt in het behouden van vrede en stabiliteit in de Sahel- en West-Afrikaanse regio. Economisch gezien blijft Marokko de belangrijkste economische partner van Mauritanië, voegde Bourita toe, wijzend op de cruciale rol van Mauritanië in de economische uitwisselingen van het koninkrijk met Sub-Sahara Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team