Zoeken

Meststoffen: Brazilië vraagt Marokko om hulp

15 maart 2022 - 15:00 - Wereld

©

Om zijn afhankelijkheid van de invoer als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict te verminderen, heeft Brazilië aan Marokko gevraagd om zijn bevoorrading met meststoffen te verzekeren.

Op een bijeenkomst met een tiental ambassadeurs van Arabische landen, waaronder Marokko, kondigde de Braziliaanse minister van Landbouw aan dat er gesprekken zouden worden gevoerd met Braziliaanse agro-industrieën over het verhogen van het aandeel van de Arabische landen bij de invoer van meststoffen.

Lees ook: Marokko is dankzij fosfaat "bewaker van de wereldvoedselvoorraad" geworden

Brazilië heeft zijn landbouwproductie elk jaar voortdurend opgevoerd, maar is sterk afhankelijk van de invoer van fosfaat, vooral uit Marokko. Het koninkrijk is, samen met Qatar, Egypte en Oman, de grootste kunstmestleverancier van Brazilië, na Rusland en Belarus, en levert 26% van de door Brazilië geïmporteerde kunstmest.

Bij deze gelegenheid heeft de ambassadeur van Marokko in Brazilië, Nabil Adghoghi, zijn voldoening uitgesproken over de onderlinge samenwerking tussen Marokko en Brazilië op het gebied van voedselzekerheid en logistieke banden. Hij gaf uiting aan de tevredenheid van Rabat over de omvang van de handel in landbouwproducten met Brazilië en de wens om deze uitwisselingen verder te ontwikkelen in de geest van het strategisch partnerschap tussen de twee landen.

Lees ook: Marokko heeft een zware concurrent voor fosfatensector

Marokko bezit 75% van de fosfaatreserves in de wereld. Fosfaat is een mineraal dat in kunstmest wordt gebruikt. Maar de rol van het koninkrijk in het behoud van de voedselzekerheid in Afrika wordt bedreigd door de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering, zo blijkt uit een recent rapport van het Middle East Institute.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team