Zoeken

Vereenvoudiging administratieve procedures voor Marokkaanse diaspora

3 maart 2023 - 23:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De minister van Justitie heeft in de Kamer aangekondigd dat zijn departement een reeks maatregelen heeft getroffen om de toegang tot juridische diensten en advies te faciliteren voor Marokkanen die in het buitenland wonen, zowel in Marokko als in het buitenland.

In antwoord op een schriftelijke vraag van een parlementslid, vermelde minister Abdellatif Ouahbi van Justitie de inspanningen die zijn geleverd om de Marokkaanse diaspora te ondersteunen en vooral om administratieve stappen te vereenvoudigen, afhankelijk van hun behoeften. Om geboorten te registreren is de homologatie van huwelijken bijvoorbeeld niet meer nodig, meldt L’Opinion.

Lees ook: Ilyes Housni kiest voor Marokko

"Voortaan volstaat de voorlegging van de huwelijksakte die voor de bevoegde autoriteiten van het land van verblijf is gesloten, de huwelijksakte die door de Marokkaanse autoriteiten is gesloten, of een akte die het huwelijk bevestigt", aldus de minister van Justitie.

Het departement van Abdellatif Ouahbi kondigt ook andere vereenvoudigingen aan. Zo is naast het nationale digitale portaal voor juridische en gerechtelijke beroepen, nu ook de digitale aanlevering van bepaalde documenten een feit.

Lees ook: Marokko schaft 22 administratieve documenten af

Of wereld-Marokkanen nu op vakantie zijn in Marokko of elders, ze kunnen hun strafblad op afstand aanvragen en opnemen. "De levering van het genoemde document gebeurt per e-mail, onder voorbehoud van de verificatie van de identiteit van de aanvrager op basis van de nieuwe generatie nationale identiteitskaart (CNI)", aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team