Zoeken

Marokko: 5 jaar celstraf voor cyber-laster in nieuw strafwetboek

29 december 2022 - 08:00 - Marokko

©

Minister Abdellatif Ouahbi van Justitie heeft begin deze week een belangrijke mededeling gedaan aan het Marokkaans parlement. Smaad via sociale media wordt voortaan strafbaar gesteld onder het gewone strafrecht en niet meer onder het persrecht. Op de overtreding staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

Tijdens de mondelinge vragenronde in de Kamer verwees de minister van Justitie naar een recent advies van het Hof van Cassatie, dat oordeelde dat digitale laster via sociale media niet strafbaar is volgens het Pers Wetboek, maar wel volgens het Wetboek van Strafrecht. "We zullen dit advies opnemen in het volgende wetboek van strafrecht, zodat digitale laster door personen en partijen buiten de pers streng wordt bestraft", aldus Abdellatif Ouahbi geciteerd door Le360. "Wij zijn vastbesloten een einde te maken aan de schandalen, door het beschermen van het privéleven van burgers", benadrukte hij.

Lees ook: Zaak Zakaria Aboukhlal: minister van Justitie hekelt online media

De minister van Justitie werd ook gevraagd naar de kwestie van alternatieve straffen. Hij zei dat de elektronische armband wordt gezien als oplossing voor preventieve hechtenis en verklaarde dat er in dit verband een verschil van mening bestaat tussen het Secretariaat-Generaal van de Regering en zijn departement. "De secretaris-generaal wil het besluit om de armband te dragen opnemen in het Wetboek van Strafrecht, terwijl mijn ministerie er de voorkeur aan geeft om het in een aparte wet op te nemen," aldus minister Ouahbi.

Lees ook: Marokko: wijzigingen in wetboek van strafrecht

De oppositie vroeg de minister om te blijven ijveren voor de uitvoering van alternatieve straffen. "De kosten van elektronische armbanden zijn veel lager dan de uitgaven voor gedetineerden in voorlopige hechtenis", aldus Driss Sentissi van de Volksbeweging, die ook aangeeft dat deze categorie 43% uitmaakt van de totale gevangenispopulatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team