Zoeken

In Tunesië gestrand: onzekere toekomst voor in Algerije werkende Marokkanen

28 oktober 2023 - 21:00 - Marokko

©

Terwijl ze na hun vakantie in Marokko en Tunesië terug zouden keren naar Algerije, zitten Marokkanen die al decennia in Algerije werken, vast op de luchthaven van Tunis-Carthage.

Hun vakanties en doorreis via Tunesië zijn veranderd in een nachtmerrie. Honderden Marokkanen die hun vakantie hebben doorgebracht of via Tunesië reisden vanwege de sluiting van het Algerijnse luchtruim om terug te keren naar Algerije, waar ze al decennia werken, zitten vast in Tunis. In video’s gedeeld vanuit de luchthaven van Tunis-Carthage, blijkt dat ze al dagen vastzitten zonder toegang tot voedsel. Allen hebben de terugkeerprocedures naar Algerije gevolgd, maar kunnen toch niet terug naar hun land van verblijf.

Lees ook: Algerije: Marokkanen leven in angst voor uitzetting

Een aantal van hen hebben door deze situatie de wettelijke duur van hun verblijf in Tunesië overschreden. Volgens het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken is deze impasse te wijten aan het feit dat "het bestemmingsland van de Marokkaanse staatsburgers (Algerije) heeft geweigerd hen te ontvangen, waardoor de luchtvaartmaatschappij (Tunisair) gedwongen was de registratieprocedures van deze reizigers te onderbreken", meldt Morocco World News.

De tussenkomst van de Marokkaanse autoriteiten heeft tot nu toe geen resultaten opgeleverd. Tunesische en Marokkaanse media beschrijven de situatie als een "onvriendelijke blokkade" of zelfs een "opzettelijke detentie" van Marokkaanse burgers.

Lees ook: Algerije: 200 Marokkanen illegaal vastgehouden in politiecellen

In augustus 2022 leidde de ontvangst van Polisario-leider Brahim Ghali door de Tunesische president Kais Saied tijdens de Internationale Conferentie van Tokio over de Ontwikkeling van Afrika (TICAD), tot een diplomatieke crisis tussen Marokko en Tunesië. Algerije, beschermer van de onafhankelijkheidsbeweging, probeert al jaren een diplomatieke crisis uit te lokken tussen Tunis en Rabat, zodat Tunis voorstander wordt van de onafhankelijkheid van de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team