Zoeken

"Frankrijk heeft Marokko verloren"

30 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko staan steeds meer onder druk. Abdelhak Najib, een specialist op het gebied van Afrika en internationale betrekkingen, beweert dat "Parijs Rabat heeft verloren".

Onlangs hebben vele Marokkaanse internetgebruikers opgeroepen tot de invoering van een visum voor Fransen die het koninkrijk willen bezoeken. Deze online oproep volgde op de uitzetting van twee Franse journalisten door de Marokkaanse autoriteiten en een videobericht van de Franse president Emmanuel Macron waarin hij zijn steun betuigde aan Marokko na de aardbeving van 8 september.

Lees ook: Koning Mohammed VI negeert Franse president

"De Marokkanen hebben meer dan 10 miljoen dollar besteed aan visumaanvragen. Niet alleen krijgen ze vaak een afwijzing, ze moeten ook betalen voor die weigering," zegt de expert in een verklaring aan Sputnik. Hoewel Najib denkt dat het onwaarschijnlijk is dat Marokko daadwerkelijk een visumverplichting voor Fransen instelt, benadrukt hij dat, "als deze visumzaak doorgaat en werkelijkheid wordt, veel Fransen de gevolgen zullen voelen. Ze zullen voelen wat anderen, zoals Marokkanen en Arabieren, hebben ervaren."

Lees ook: Marokkanen eisen visumplicht voor Fransen

De specialist stelt dat Frankrijk’s strengere visumbeleid ten aanzien van landen als Marokko, Algerije en Tunesië wordt gezien als anti-Arabisch en anti-Afrikaans. "Deze kortzichtigheid is schadelijk voor Frankrijk. Ze hebben Marokko verloren en hebben geen grip meer op Algerije of Tunesië. De banden tussen Frankrijk en Afrika, inclusief haar voormalige kolonies, zijn steeds zwakker", concludeert hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team