Zoeken

Onzekere toekomst voor betrekkingen Marokko-Algerije

12 november 2023 - 22:30 - Marokko

©

De regionale rivaliteit tussen Marokko en Algerije zal mogelijk nog verergeren. Dit is althans de mening van Francisco Serrano, een journalist, schrijver en analist gespecialiseerd in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Serrano legt uit dat de toenemende spanningen het resultaat zijn van een samenloop van factoren. "Enerzijds zorgt de militaire opbouw van beide partijen voor stijgende spanningen. Anderzijds maakt de toenemende diplomatieke assertiviteit van Algerije het land invloedrijker op internationaal vlak. Ook het feit dat Marokko overweegt drone-aanvallen te gebruiken tegen leden van het Polisario Front, verhoogt het risico op escalatie," schrijft hij in een opiniestuk voor het Middle East Institute. Volgens Serrano zal een actievere Algerije in de komende maanden nieuwe uitdagingen voor Marokko met zich meebrengen.

Lees ook: Marokko en Algerije in geschil over gaspijpleiding met Nigeria

"Jarenlang was het Algerijnse regime intern verzwakt en had het beperkte invloed in het buitenland. Maar onlangs zijn zowel de interne als externe posities van Algerije verbeterd. Na landelijke protesten in 2019-21, is het door het leger geleide autocratische regime erin geslaagd de dissidentie in te dammen, gebruikmakend van repressie en Covid-19 beperkingen," analyseert de journalist. Algerije plant volgend jaar om de kwestie van de Sahara terug op de agenda van de VN te zetten. "Algerije wil ook druk uitoefenen voor een bredere hervorming van de Veiligheidsraad om de invloed van Afrikaanse staten binnen het orgaan te vergroten, en zo de steun voor zijn visie op een politieke oplossing voor de Westelijke Sahara door zelfbeschikking te versterken," aldus Serrano.

Lees ook: Marokko-Algerije: grens al 30 jaar gesloten

Toch denkt Serrano dat het voor Algerije moeilijk zal zijn om de status quo die Marokko in de regio heeft gevestigd, te verstoren. "De poging alleen al zal de wrijvingen tussen de twee buren verhogen. Algerije zal proberen de strategie van Marokko om de controle over de Westelijke Sahara uit te breiden tegen te gaan, terwijl het internationale steun voor zijn soevereiniteitsclaims versterkt," voegt hij toe. "Dit alles voorspelt een verhoogd risico op conflicten. De kans op een open conflict tussen de twee buren is echter klein, geen van beide landen zou baat hebben bij een oorlog. Naast de benodigde middelen zou een dergelijk conflict de positie van elk regime bij hun eigen bevolking verzwakken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team