Zoeken

Algerije: Marokkanen leven in angst voor uitzetting

29 augustus 2021 - 10:40 - Wereld

©

Marokkanen die in Algerije wonen leven met de angst om te worden uitgezet nu Algiers heeft besloten om de diplomatieke banden met Marokko te verbreken. De Marokkaanse gemeenschap vreest dat hetzelfde zal gebeuren als in 1976, toen ruim 350.000 Marokkanen het land werden uitgezet tijdens een diplomatieke crisis over de Sahara.

"Een vriend belde me om me de informatie mee te delen. Ik was geschokt, hing op, verrichte mijn wassing en begon te bidden om aan Allah te vragen dat de situatie niet zou verergeren, dat ik niet wordt uitgezet en dat ik een oplossing kan vinden om met mijn vrouw te leven", verklaarde Aereb, een Marokkaanse interieurontwerper uit Fez, aan Middle East Eye. De 37-jarige Marokkaan vestigde zich op 15-jarige leeftijd in Mila, in het oosten van Algerije. "In mijn geboorteland zeg ik altijd dat Marokko mijn biologische moeder is en Algerije mijn adoptiemoeder. Ik heb mijn leven hier opgebouwd en, behalve mijn familie, heb ik bijna niets in Marokko".

Lees ook: Marokko sluit ambassade in Algerije

De verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Algiers is een rem voor de toekomstplannen van de dertiger. "Ik hoopte een oplossing te vinden om mijn vrouw te laten komen. Ik heb hier projecten en ben van plan om mijn leven in Algerije op te bouwen. Ik bid dat ze ons niet te snel het land uitzetten en me de tijd geven om mijn projecten af te ronden en mijn schulden af te betalen."

Ismail Farih, een Marokkaanse influencer met ruim 46.000 volgers op YouTube en 2000 op Instagram, deelt de bezorgdheid van Aereb. "Ik hoopte echt dat de situatie zou verbeteren. Ik verwachte dit helemaal niet. Ik heb levensprojecten hier. Ik kan nog niet zeggen of dit besluit invloed zal hebben op mijn projecten", zegt hij aan het medium. Hij wil in Algerije blijven wonen en er een gezin stichten. Volgens de 25-jarige jongeman uit Fez waren de politieke spanningen tussen de twee buurlanden "enkel voorbijgaande wolken". Hij had zelf via zijn YouTube-kanaal geprobeerd om "de twee broedervolkeren samen te brengen" en hen te "helpen de vooroordelen te bestrijden". Hij deelde regelmatig filmpjes over de cultuur en tradities uit beide landen. "Ik heb gemerkt dat Algerijnen dol zijn op inhoud over toerisme en avontuur. Dus besloot ik dit soort onderwerpen te bespreken met als doel beide volkeren dichter bij elkaar te brengen. Ik heb ruim 150 video’s hierover op mijn zender", zegt hij.

Lees ook: Arabische Liga roept Marokko en Algerije op tot terughoudendheid

Mohamed, 21-jarige Marokkaanse student elektrotechniek en energietechniek in Oran, betreurt ook de situatie. "Ik hoopte dat op een dag de landgrenzen zouden worden heropend. De verbreking van de betrekkingen tussen Algiers en Rabat maakt me kwaad. Ik begrijp het niet! Soms, wanneer mensen horen dat ik Marokkaan ben, behandelen ze me beter dan hun landgenoten. Het gebeurt heel regelmatig dat ik word uitgenodigd door mijn collega’s en hun families om te eten of zelfs te blijven slapen. Ik heb nooit problemen gehad. Ik betreur enkel de politieke geschillen die vooral gevolgen heeft voor mensen zoals wij, die er middenin belanden.", concludeert de jongeman.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team