Zoeken

Tunesië nodigt Polisario-leider Brahim Ghali uit, Marokko roept ambassadeur terug

28 augustus 2022 - 10:20 - Marokko

©

De toenadering tussen Algerije en Tunesië is steeds duidelijker. De Tunesische president Kaïs Saïed, nodigde eind deze week Polisario-leider Brahim Ghali uit voor een gesprek. Marokko besloot in reactie hierop zijn ambassadeur in Tunesië terug te roepen.

Marokko zal niet deelnemen aan de 8ᵉ internationale conferentie van Tokio over Afrikaanse ontwikkeling (Ticad 8), die op 27 en 28 augustus in Tunesië wordt gehouden. Het koninkrijk heeft zijn ambassadeur in Tunis teruggeroepen "als gevolg van de houding van dit land in het kader van de organisatie van het samenwerkingsforum Japan-Afrika, die openlijk zijn vijandigheid jegens het koninkrijk bevestigt".

Lees ook: Tunesische fortuinen vluchten naar Marokko

De uitnodiging van Polisario-leider Brahim Ghali druist in tegen "het standpunt van Japan en is in strijd met het voorbereidingsproces en de vastgestelde regels". Tunesië heeft "eenzijdig besloten de separatistische entiteit uit te nodigen", aldus het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Koning Mohammed VI heeft telefonisch gesprek met Tunesische president

Marokko beschouwt de ontmoeting tussen Kais Saied et Brahim Ghali, als "een ernstige en ongekende daad, die de gevoelens van het Marokkaanse volk en hun levende krachten diep kwetst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team