Zoeken

Tanger protesteert tegen avondklok

17 augustus 2021 - 17:40 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft op maandag 2 augustus opnieuw restrictieve maatregelen ingevoerd waaronder een avondklok vanaf 21 uur tegen 23 uur voorheen. Deze situatie zorgt voor veel onvrede in Tanger, met name omdat de avondwandeling in de zomerperiode een traditie is.

Albayane bericht dat de lokale bevolking, maar ook toeristen en handelaars, het steeds moeilijker hebben met de beperkingen die zijn ingevoerd om de coronapandemie in te dammen. In de zomerperiode worden in de stad gewoonlijk avondmarkten georganiseerd en zijn late wandelingen heilig. Handelaren noemen de situatie "verstikkend". "Het is een onleefbare situatie, vooral omdat de kinderen op vakantie zijn. Het ergste is dat er elke dag op sociale media fake nieuws over de avondklok wordt gepubliceerd. Het helpt onze frustratie niet", klaagt Bachir, een inwoner van Tanger.

Lees ook: Nieuwe beperkingen Marokko: rampzalige economische gevolgen

Zaterdag organiseerde de politie rond 21:30 uur een controle operatie op het bekende Natie-plein. Niemand werd gearresteerd of beboet. Aan de aanwezigen werd gewoon gevraagd om naar huis te gaan. "We begrijpen de burgers, want ons in andermans schoenen zetten is ook onze rol. We begrijpen dat het medio augustus, in Tanger heel moeilijk is om vanaf 21.00 uur thuis te blijven. Maar het is een verplichting om de gezondheidsveiligheid van iedereen te kunnen waarborgen. Dit is onze belangrijkste missie, anderen beschermen, en dit doen we met zoveel mogelijk pedagogie", zegt een jonge politieagent.

Lees ook: Marokko: avondklok verlengd tot 21.00 uur

In de wijk Playa vertrekken maïs- of slakkenverkopers rond 21 uur, voor de komst van de politie, naar huis. Tot grote spijt van de handelaars. "Tanger begint pas te leven rond 19-20 uur. En nu wordt ons gevraagd om om 21 uur de deuren te sluiten. Probleem is dat de vraag vooral tussen 20 uur en 2 uur ’s nachts hoog is. Er zijn bovendien bijna geen buitenlandse toeristen. Dit alles heeft een directe invloed op onze inkomsten. En dat is het geval voor alle handelaren in de stad.", zegt Hamid, een slakkenverkoper die al 20 jaar op het plein werkt. "We hebben geen andere optie dan geduld te tonen en te bidden tot Allah om ons uit deze wereldwijde pandemie te helpen.", concludeert hij.

Bladna.nl