Zoeken

Marokkaanse experts: "Versoepel coronamaatregelen"

23 september 2021 - 15:00 - Marokko

©

Marokkanen hebben hun buik vol van de beperkende maatregelen die nog steeds worden gehandhaafd, ondanks de epidemiologische verbetering in het land. Gevraagd naar een mogelijke versoepeling, geven verschillende deskundigen aan dat de tijd ervoor rijp is, vooral omdat het land zich in de neerwaartse fase van de derde besmettingsgolf bevindt.

Dr. Mouad Merabet, coördinator van het nationale centrum voor noodoperaties bij het ministerie van Volksgezondheid, is één van de experts die pleiten voor een versoepeling van de coronamaatregelen. In één van zijn berichten op sociale media, legt hij uit dat Marokko, na acht weken op het rode niveau te hebben gestaan, "sinds 13 september is overgegaan naar het gematigde niveau oranje".

Lees ook: Marokko: geen versoepeling van beperkende maatregelen

Sommige regio’s, zoals Rabat-Salé-Kenitra en Casablanca-Settat, staan echter nog steeds op rood, omdat zij blijven kampen met een hoog aantal dagelijkse besmettingen. Dr Merabet benadrukt dat "het niveau van de testen op nationaal niveau in overeenstemming is met de internationale aanbevelingen, die ten minste 300 testen bij 100.000 inwoners per week vereisen," meldt Medias24.

De expert schat dat "de huidige golf van de Deltavariant al 5 weken in een neerwaartse fase verkeert. Tenzij er verrassingen komen, zal de verbetering volgende week aanhouden". De arts vertrouwt Medias24 toe, dat we "ondanks de verbetering van de cijfers, niet kunnen zeggen dat de derde golf voorbij is. Die bevindt zich namelijk nog steeds in een neerwaartse fase en zal pas voorbij zijn wanneer alle regio’s niveau groen hebben bereikt".

Lees ook: Onderzoek: Marokkanen en de coronamaatregelen

Azeddine Ibrahimi, directeur van het biotechnologisch laboratorium van de faculteit geneeskunde en farmacie van de Mohammed V-universiteit in Rabat, is tegen de handhaving van de maatregelen. "De tijd is gekomen om de geldende beperkingen te versoepelen", meent hij. "Net als alle Marokkanen kan ik niet begrijpen dat we de beperkingen in een aantal sectoren nog niet hebben opgeheven of versoepeld. En eerlijk gezegd, we verliezen daardoor een deel van onze geloofwaardigheid en we stellen ook onze wetenschappelijke aanpak ter discussie. We moeten geleidelijk aan durven terugkeren naar een bijna normaal leven".

Volgens hem houdt dit in dat "moskeeën openen voor het avondgebed, hamams, sporthallen en bioscopen heropenen om de mensen in redelijke aantallen te verwelkomen". Hij moedigt de regering ook aan om "de avondklok te verschuiven", die momenteel op 21.00 uur is ingesteld, "om zo de psychologische druk op de burgers te verminderen". De huidige vaccinatiegraad is reden genoeg om terug te keren naar een bijna normaal leven. "Waar wachten we dan nog op, dat er nog een golf komt, of dat de epidemiologische situatie weer verslechtert door het opduiken van een nieuwe variant?", aldus Ibrahimi.

Lees ook: Gaat Marokko de coronamaatregelen opheffen?

"Er zal geen wereld meer zijn met Zero Covid," voegt hij eraan toe. "Alle landen die dit dachten zijn inmiddels bijgedraaid. Onze exit-strategie moet rekening houden met het feit dat het virus blijvend is, net zoals de griep, en dat we ermee leren samenleven, terwijl we tegelijkertijd overgaan tot vroegtijdige opsporing en tot de navolging van het nationale Covid-beheerprotocol. Deze twee wapens zullen ons gezondheidssysteem overeind houden. Verschillende deskundigen zijn het daarmee eens. Voor hen maakt de verbetering van de gezondheidssituatie het mogelijk om de beperkingen te versoepelen, op één voorwaarde, die onvermijdelijk lijkt, en dat is de verplichting van het vaccinatiepaspoort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team