Zoeken

Nieuwe beperkingen Marokko: rampzalige economische gevolgen

6 augustus 2021 - 10:40 - Economie

©

Een stijgende werkloosheid, een nieuwe golf van faillissementen in het vooruitzicht... De nieuwe beperkende maatregelen die Marokko heeft ingesteld om het hoofd te bieden aan de toename van het aantal coronabesmettingen zullen rampzalige economische gevolgen hebben.

Bij gebrek aan alternatieven heeft de regering ervoor gekozen om opnieuw een avondklok te handhaven, temeer omdat het ministerie van Volksgezondheid meldt dat "alle epidemiologische indicatoren bevestigen dat Marokko zich al vijf tot zes weken in de fase van overdracht in de gemeenschap bevindt”. De piek van de coronagolf wordt verwacht in de komende dagen. Het besluit van de Marokkaanse autoriteiten komt op een moment dat de nationale economie leek op te knappen, zo meldt Maroc-diplomatique.

Lees ook: Marokkaanse vastgoedsector loopt door coronacrisis op zijn laatste benen

De pogingen tot herstel die na de heropening van de grenzen zijn ondernomen zullen weer teniet worden gedaan door de gedeeltelijke lockdown die zich aftekent, waarschuwen specialisten. Om deze besmettingshaard in te dammen, is er sinds 3 augustus een avondklok afgekondigd van 21 tot 5 uur ’s ochtends.

De autoriteiten hebben ook besloten om reizen te beperken van en naar Casablanca en van en naar de twee grote toeristische steden Marrakech en Agadir, aldus dezelfde bron.

Daardoor zullen opnieuw veel banen worden getroffen, vooral in de informele sector, waarin miljoenen Marokkanen werkzaam zijn, met name in de landbouw, de horeca, de handel en het toerisme, belangrijke sectoren die hard getroffen zijn door de pandemie.

Lees ook: Marokko: 12,3 miljard aan toeristische inkomsten verloren in eerste kwartaal

In cafés in Rabat en in andere zwaar getroffen gebieden, hebben de autoriteiten stoelen verboden. Een besluit dat de plaatselijke economie verder op de knieën zal dwingen en bij uitbreiding ook de nationale economie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team