9 december 2023 - 08:00 - Economie
In Marokko zijn de prijzen van pluimvee en eieren aanzienlijk gestegen, wat zorgwekkend is voor de consumenten.
De prijs van een kilo kip varieert tussen 20 en 22 dirham, terwijl de prijs van eieren recentelijk explosief is gestegen, met meer dan 1,50 dirham per ei. Bouazza Kherrati, voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten, verklaart deze prijsstijgingen in een interview met Hespress. Hij wijt de prijsstijging aan de hoge prijzen van rood vlees en vis, waardoor mensen zich richten op pluimvee. Hierdoor neemt de vraag toe en stijgen de prijzen.
Lees ook: Sterke stijging kippenprijzen in Marokko
Een andere oorzaak van de prijsstijging van pluimvee en eieren is de toename van de prijzen van veevoer op internationaal niveau. Ondanks een recente daling van deze prijzen op de internationale markt, is er in Marokko geen daling in pluimveeprijzen waargenomen. Kherrati merkt op dat, hoewel prijzen internationaal kunnen dalen, dit niet altijd invloed heeft op de nationale markt, wat ook geldt voor andere producten zoals brandstof.
Een andere genoemde factor is dat degenen die de sector beheren mogelijk afspraken hebben gemaakt met broedmachinebeheerders om de markt niet te overspoelen met een overproductie van kuikens, wat bijdraagt aan de hoge prijzen van wit vlees. Bovendien is de pluimveesector in Marokko voor 99% afhankelijk van de externe markt. Kherrati benadrukt dat er in Marokko geen systeem is waarbij producenten en slachthuizen contracten hebben, waardoor 90% van de pluimveeproductie informeel wordt verkocht.
Lees ook: Eieren, een luxe product in Marokko
De pluimveesector is een van de meest dynamische sectoren van de Marokkaanse landbouw, met een omzet van 36,9 miljard dollar, 142.000 directe banen en 328.000 indirecte banen in 2022. Kherrati roept de autoriteiten op om de sector beter te reguleren, vooral op het gebied van concurrentie.
Marokkaanse snelwegen gevaarlijk?
WK 2030: Marokko onder vuur door slachting honden
Bejaarde vrouw maakt dodelijk val in put in Al Hoceima
Vlees ondanks import onbetaalbaar voor Marokkanen
Zandgroeven in Nador: chaos ondanks waarschuwingen
Casablanca moderniseert straatnamen en huisnummers
Brandstof in Marokko: trends voor december
Marokko: nieuwe belasting voor de rijksten
Dollar sterker, dirham zwakker
Marokko erg in trek bij buitenlandse investeerders
China-Marokko: een overeenkomst die Europa kan uitsluiten
Kazyon scoort op Marokkaanse markt: 116 winkels in één jaar
Forvia opent derde fabriek in Marokko en creëert 1400 banen
Belastingamnestie voor Marokkanen: laatste kans!