Zoeken

Sterke stijging prijs pluimvee en eieren veroorzaakt onrust in Marokko

9 december 2023 - 08:00 - Economie

©

In Marokko zijn de prijzen van pluimvee en eieren aanzienlijk gestegen, wat zorgwekkend is voor de consumenten.

De prijs van een kilo kip varieert tussen 20 en 22 dirham, terwijl de prijs van eieren recentelijk explosief is gestegen, met meer dan 1,50 dirham per ei. Bouazza Kherrati, voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten, verklaart deze prijsstijgingen in een interview met Hespress. Hij wijt de prijsstijging aan de hoge prijzen van rood vlees en vis, waardoor mensen zich richten op pluimvee. Hierdoor neemt de vraag toe en stijgen de prijzen.

Lees ook: Sterke stijging kippenprijzen in Marokko

Een andere oorzaak van de prijsstijging van pluimvee en eieren is de toename van de prijzen van veevoer op internationaal niveau. Ondanks een recente daling van deze prijzen op de internationale markt, is er in Marokko geen daling in pluimveeprijzen waargenomen. Kherrati merkt op dat, hoewel prijzen internationaal kunnen dalen, dit niet altijd invloed heeft op de nationale markt, wat ook geldt voor andere producten zoals brandstof.

Een andere genoemde factor is dat degenen die de sector beheren mogelijk afspraken hebben gemaakt met broedmachinebeheerders om de markt niet te overspoelen met een overproductie van kuikens, wat bijdraagt aan de hoge prijzen van wit vlees. Bovendien is de pluimveesector in Marokko voor 99% afhankelijk van de externe markt. Kherrati benadrukt dat er in Marokko geen systeem is waarbij producenten en slachthuizen contracten hebben, waardoor 90% van de pluimveeproductie informeel wordt verkocht.

Lees ook: Eieren, een luxe product in Marokko

De pluimveesector is een van de meest dynamische sectoren van de Marokkaanse landbouw, met een omzet van 36,9 miljard dollar, 142.000 directe banen en 328.000 indirecte banen in 2022. Kherrati roept de autoriteiten op om de sector beter te reguleren, vooral op het gebied van concurrentie.

Bladna.nl