Zoeken

Prijs linzen vliegt omhoog in Marokko

13 november 2023 - 09:00 - Economie

©

De prijs van linzen in Marokko is aanzienlijk gestegen en heeft bij detailhandelaren 32 dirham per kilo bereikt, in vergelijking met 25 dirham voor geïmporteerde linzen.

De prijs van lokale linzen is opgelopen tot 32 dirham, terwijl deze niet meer dan 17 dirham per kilo zou moeten bedragen. Geïmporteerde linzen worden daarentegen ingekocht voor 13,5 dirham per kilo bij het verlaten van de haven en worden verkocht voor 25 dirham per kilo bij de detailhandelaren. Dit legt een importeur uit aan Assabah, met de vermelding dat de prijs van deze geïmporteerde linzen eigenlijk niet meer dan 18 dirham per kilo in de detailhandel zou moeten bedragen.

Lees ook: Olijfolie in Marokko doorbreekt prijsbarrière

De nationale productie van linzen bedraagt gemiddeld 270.000 kwintalen, terwijl de vraag meer dan 500.000 kwintalen overtreft, volgens gegevens van het ministerie van Landbouw. Importeurs die geregistreerd staan bij het Nationaal Interprofessioneel Bureau voor Granen en Peulvruchten ondervinden echter felle concurrentie van gesmokkelde producten.

Lees ook: Demonstraties tegen hoge prijzen in heel Marokko

Om speculatie tegen te gaan, roepen de importeurs de bevoegde autoriteiten op om de controle te versterken en de herkomst van de linzen bij de detailhandelaren te verifiëren. Ze eisen ook een strengere optreden tegen smokkelnetwerken en tussenpersonen die de prijzen opdrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team