Zoeken

Sterke stijging kippenprijzen in Marokko

19 november 2023 - 12:00 - Economie

©

De prijzen van pluimvee in Marokko zijn de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen, waarbij de prijs voor levende kippen de 20 dirham per kilogram heeft bereikt. Deze prijsstijging komt op een moment dat de koopkracht van consumenten al onder druk staat door de toegenomen kosten van bepaalde basisbenodigdheden.

Volgens Saïd Janah, de secretaris-generaal van de Nationale Vereniging van Producenten van Vleeskuikens, is deze prijsstijging vooral te wijten aan de verhoogde kosten van grondstoffen. Hij legt aan Al Oâmk uit dat de prijs voor een kuiken is gestegen naar 6 dirham, terwijl de kosten voor maïs en pluimveevoer respectievelijk 2,80 dirham en 4,70 dirham bedragen.

Lees ook: Prijs linzen vliegt omhoog in Marokko

Janah detailleert dat de productiekosten voor één kip tussen de 15 en 17 dirham liggen. Deze stijging veroorzaakt aanzienlijke verliezen voor de producenten. Bovendien zouden bepaalde ziekten die de pluimveehouderijen treffen, en daarmee de productiviteit, opbrengst en kwaliteit beïnvloeden, ook bijdragen aan deze prijsstijging.

Lees ook: Olijfolie in Marokko doorbreekt prijsbarrière

De secretaris-generaal van de Nationale Vereniging van Producenten van Vleeskuikens roept op tot een beter beheer van de pluimveesector, die lijdt onder het monopolie van grote bedrijven. Hij nodigt de autoriteiten uit om een evenwichtige oplossing te vinden voor deze situatie, die zowel consumenten als kwekers ten goede komt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team