Zoeken

Eieren, een luxe product in Marokko

28 september 2023 - 22:00 - Economie

©

In Marokko zorgen de snel stijgende eierprijzen voor onvrede. Vooral in Rabat is de prijsstijging opvallend met 1,75 dirham per ei, terwijl in Casablanca de prijzen redelijk stabiel blijven rond de 1,50 dirham.

Consumentenverenigingen maken zich zorgen in een klimaat van inflatie, over deze noodzakelijke levensmiddel. Ondanks een jaarlijkse productie van ongeveer 7 miljard eieren, waarmee het land zelfvoorzienend was, wordt nu een sterke prijsstijging geregistreerd. Volgens Ahmed Bioud, oprichter van de consumentenvereniging "Avec les Consommateurs", zou deze toename te wijten kunnen zijn aan de stijgende kosten van grondstoffen en transport. Hierdoor hebben pluimveehouders mogelijk hun eierproductie verminderd.

Lees ook: Olijfolie wordt een luxe in Marokko

De fluctuerende prijzen brengen consumenten in verwarring en kunnen ook gevolgen hebben voor andere op eieren gebaseerde voedingsproducten, waarschuwt Tarek Bakhti, voorzitter van het Marokkaanse Consumentenforum. De onbalans tussen vraag en aanbod, verergerd door eierdonaties aan aardbevingsslachtoffers en de export naar Europa en Afrika, speelt eveneens een rol in de prijsstijging, voegt Bakhti eraan toe.

Lees ook: Marokko: prijzen in juli sterkst gestegen in Al Hoceima

Hicham Dardali, een professional uit de sector, bevestigt dat de branche zich bewust is van deze ongekende prijsstijging in Marokko, voornamelijk veroorzaakt door de toename van de kosten van grondstoffen en vervoer. Hij roept de overheid op om maatregelen te nemen, zoals een BTW-vrijstelling voor grondstoffen. Ondanks de prijsstijging, stelt Dardali dat de prijzen van eieren in Marokko nog steeds redelijk zijn vergeleken met naburige landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team