Zoeken

Prijsexplosie tomaten in Marokko: de oorzaken begrijpen

4 december 2023 - 13:00 - Economie

©

Marokkanen leiden al maanden onder de inflatie en worden nu ook geconfronteerd met een sterke prijsstijging van tomaten, een essentieel ingrediënt van de Marokkaanse keuken. Deze prijsstijging heeft directe gevolgen voor de koopkracht van de Marokkanen. Maar wat veroorzaakt deze plotselinge prijstoename?

De prijs van tomaten is dit najaar uitzonderlijk hoog in Marokko. Bij de detailhandel variëren de prijzen tussen 8 en 9 dirham de kilo. De oorzaak van deze prijsstijging is een combinatie van lage temperaturen zonder neerslag, wat een negatieve impact heeft gehad op de tomatenproductie. "De tomatenopbrengsten zijn recentelijk gedaald vanwege de afkoeling van het klimaat in de regio Souss Massa, die goed is voor 85% van de nationale productie", legt tomatenproducent Mustapha Aouragh uit aan FreshPlaza. Hij voegt eraan toe dat "de afgelopen week het einde van een lange zomer markeerde, maar de temperaturen zijn momenteel iets te laag. De dag begint met een temperatuur van 10 graden in de regio van Agadir. De tomatenproductie is gedaald tot gemiddeld 500 kg per hectare per dag, met een oogst om de twee dagen, in vergelijking met 1000 of 1200 kg twee weken geleden".

Lees ook: Marokkaanse tomaten getroffen door verwoestend virus

De milieusituatie draagt ook bij aan de prijsstijging van tomaten. "Het ’vrieseffect’ veroorzaakt door de ongekende koudegolf, en de verliezen door ToBRFV beïnvloeden de volumes", zegt Aouragh. "Het verwijderen van besmette planten blijft de enige oplossing, en de verloren volumes variëren van week tot week en van producent tot producent", aldus Aouragh, die opmerkt dat het moeilijk is een gemiddelde voor de hele regio vast te stellen voor het seizoen dat net is begonnen. "Maar we hebben minder verliezen geregistreerd dankzij de lagere temperaturen, maar ook door de toegenomen kennis van producenten over het voorkomen van besmettingen", voegt hij eraan toe.

Lees ook: Marokko boekt succes op tomatenmarkt, Nederland worstelt

Deze sterke daling van de productie heeft gevolgen voor de export. "Er is een duidelijke toename in de vraag van kopers uit Nederland, die moeilijk volledig te voldoen is, aangezien exporteurs hun contracten moeten nakomen, met name met kopers uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die meer op contractbasis kopen", zegt de producent. Deze situatie heeft hem ertoe aangezet om zich meer op de teelt van paprika’s te richten. "De tomatensector is zo gecompliceerd en onvoorspelbaar geworden dat ik dit seizoen voor paprika’s heb gekozen, die minder gevoelig zijn voor virale druk, evenals voor kleinfruit", legt Aouragh uit.

Bladna.nl