Zoeken

Spanje bereid te praten over Sahara, Melilla en Sebta

25 augustus 2021 - 10:00 - Wereld

©

De hervatting van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje is op het goede spoor sinds het aantreden van José Manuel Albares aan het hoofd van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Albares staat open voor een dialoog over netelige kwesties, zoals de Sahara en de status van Sebta en Melilla.

Spanje is bereid om "een dialoog zonder limieten" te voeren met Marokko over hete hangijzers als de Sahara, Sebta en Melilla. Met zijn recent aangetreden minister van Buitenlandse Zaken, bevindt het land zich in een nieuwe dynamiek waarin ook de grondslagen van de samenwerking met Marokko worden geherdefinieerd.

Lees ook: Marokko bereid om betrekkingen met Spanje te hervatten

De twee landen hebben voor het eerst een overeenkomst bereikt over de terugkeer naar Marokko van de niet-begeleide minderjarigen die afgelopen mei massaal naar Sebta zijn vertrokken. De repatriëringsoperatie, die door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werd opgestart, is voorlopig door de rechter opgeschort nadat verschillende mensenrechtenorganisaties het onwettige karakter ervan hebben bekritiseerd.

Een ander bewijs voor de hervatting van de betrekkingen is de toespraak van Koning Mohammed VI van afgelopen vrijdag. Bij die gelegenheid heeft de vorst "de wens uitgesproken om samen te blijven werken met de Spaanse regering en haar president, Pedro Sánchez en om een nieuw tijdperk in te luiden in de betrekkingen tussen onze twee landen". Deze verklaring van Koning Mohammed VI is ongetwijfeld het resultaat van de discrete onderhandelingen die Albares heeft gevoerd om een "dialoog te openen zonder limieten of taboes over Sebta, Melilla en de Sahara", aldus El Espanol.

Lees ook: Marokkaanse ambassadeur Karima Benyaich binnenkort terug in Spanje

De nieuwe fase in de dialoog moet ook leiden tot een nieuwe samenwerkings- en vriendschapsovereenkomst voor het komende decennium. Naast kwesties zoals de Sahara, Sebta en Melilla en de terugkeer van illegale minderjarigen, kwamen er tijdens de discrete onderhandelingen ook andere vitale onderwerpen aan de orde, zoals een samenwerking rond terrorismebestrijding, handelskwesties en de betrekkingen met de Europese Unie.

Concreet zal Rabat op korte termijn zijn ambassadeur Karima Benyaich naar haar post in Madrid terugsturen. Vervolgens zal minister Albares een officieel bezoek aan Marokko voorbereiden om zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita, te ontmoeten en om de tenuitvoerlegging van nieuwe samenwerkingsovereenkomsten af te ronden. Als alles volgens plan verloopt, kan ook de vergadering op hoog niveau, die door Marokko voor onbepaalde tijd is uitgesteld, op dat moment plaatsvinden.

Lees ook: Marokko-Spanje: naar een verbetering van de betrekkingen?

Verder zou de versterking van de betrekkingen tussen Felipe VI en Mohammed VI kunnen bijdragen tot een snelle hervatting van de samenwerking. Ter gelegenheid van de 22e verjaardag van de troonsbestijging van de Marokkaanse monarch, benadrukte zijn Spaanse ambtgenoot de "diepe vriendschap" die hen verbindt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team