Zoeken

Marokko-Spanje: naar een verbetering van de betrekkingen?

8 augustus 2021 - 10:00 - Marokko

©

Op uitnodiging van Marokko heeft een vertegenwoordiger van de Spaanse ambassade in Rabat deelgenomen aan een rondleiding op de zetel van het Centraal bureau voor gerechtelijke onderzoeken (BCIJ), in gezelschap van diplomaten uit andere landen zoals de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. De vraag is of dit de eerste stap is naar een ontdooiing van de diplomatieke crisis tussen het koninkrijk en zijn noordelijke buur.

Bij deze gelegenheid vertegenwoordigde de Spaanse zaakgelastigde Borja Montesino, die zich deze week bij de Spaanse diplomatieke missie in Rabat heeft gevoegd, de Spaanse ambassadeur in Marokko die momenteel op vakantie is, Ricardo Diez-Hochleitner.

Lees ook: Herstel betrekkingen Marokko en Spanje vergt "tijd en discretie"

Diplomatieke vertegenwoordigers vanuit 22 landen, waaronder de Verenigde Staten, Rusland, Canada en Saoedi-Arabië, waren ook uitgenodigd op het hoofdkwartier van de BCIJ. Frankrijk kreeg geen uitnodiging voor de vergadering omwille van de Pegasus-zaak. Ook Duitsland werd uitgesloten van deze bijeenkomst. Marokko verbrak de betrekkingen met het Europees land "vanwege diepe meningsverschillen over cruciale kwesties".

Aan het eind van het bezoek benadrukte Borja Montesino "het belang van samenwerking op het gebied van terrorisme". Volgens hem is het een "essentieel onderdeel van de brede samenwerking tussen Spanje en Marokko", meldt persagentschap EFE.

Lees ook: Spanje beweert dat er terug contact is met Marokko

Het is de eerste keer dat Rabat een Spaanse diplomaat uitnodigt voor een vergadering sinds het begin van de diplomatieke crisis tussen de twee landen. In juni sloot het koninkrijk de Spaanse en Duitse ambassadeurs uit van een bijeenkomst met buitenlandse ambassadeurs, vanwege de openlijke diplomatieke crisis met deze twee Europese landen over de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team