Zoeken

Marokko bereid om betrekkingen met Spanje te hervatten

24 augustus 2021 - 10:40 - Marokko

©

Tussen Marokko en Spanje zijn de betrekkingen al enkele maanden extreem gespannen. Koning Mohammed Vi heeft bekendgemaakt de betrekkingen met de noorderbuur te willen verbeteren maar stelt echter voorwaarden.

"Met oprecht optimisme spreken wij de wens uit om de samenwerking met de Spaanse regering en haar president, Pedro Sanchez, verder te zetten en een ongekende fase in de betrekkingen tussen onze twee landen in te luiden," aldus Koning Mohammed VI in zijn toespraak ter gelegenheid van de 68e verjaardag van de Revolutie van de Koning en het Volk. De monarch verklaarde dat deze betrekkingen voortaan gebaseerd zullen moeten zijn op vertrouwen, transparantie, wederzijds respect en eerbiediging van verbintenissen.

Lees ook: Marokkaanse ambassadeur Karima Benyaich binnenkort terug in Spanje

De vorst erkende dat Marokko inderdaad is veranderd, maar niet in de richting die door tegenstanders wordt gewenst. Hij benadrukte dat het koninkrijk zich inzet voor de opbouw van stevige, constructieve en evenwichtige betrekkingen met de buurlanden. "Het is deze denkwijze die onze keuzes stuurt in de relatie die wij momenteel hebben met ons buurland Spanje. Het is waar dat de betrekkingen onlangs een ongekende crisis hebben doorgemaakt, die het wederzijds vertrouwen sterk heeft aangetast en verschillende vragen heeft doen rijzen over hun toekomst. Desondanks hebben wij op een serene, duidelijke en verantwoordelijke manier met Spanje samengewerkt", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Spanje maakt zich geen zorgen over herbewapening Marokko

Koning Mohammed VI verklaarde ook dat hij het dialoogproces en de ontwikkeling van de besprekingen met Madrid persoonlijk en rechtstreeks heeft gevolgd. "Het doel was niet alleen om een uitweg te vinden voor de crisis, maar ook om de gelegenheid aan te grijpen om de grondslagen die onze betrekkingen regelen, opnieuw te definiëren". Hij wees erop dat dezelfde gedachtegang aan de basis ligt van de betrekkingen van partnerschap en solidariteit tussen Marokko en Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team