Zoeken

Marokkaanse ambassadeur Karima Benyaich binnenkort terug in Spanje

23 augustus 2021 - 16:20 - Marokko

©

De diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Spanje worden naar verwachting in de komende weken hervat. Koning Mohammed VI heeft laten weten dat het koninkrijk "een ongekende stap" wil zetten in de betrekkingen met Spanje.

Deze nieuw stap zal gebaseerd zijn op "vertrouwen, transparantie, wederzijdse overweging en respect voor de verbintenissen", aldus de monarch. Karima Benyaich, ambassadeur van Marokko in Spanje, zal naar verwachting zeer binnenkort terugkeren naar Madrid.

Lees ook: Marokko ontdekte aanwezigheid Polisario-leider in Spanje dankzij Pegasus software

El País vernam van diplomatieke bronnen dat Karima Benyaich in de komende dagen in Madrid wordt verwacht. Haar terugkeer zal volgens het blad het einde betekenen van de diplomatieke rel tussen Marokko en Spanje, dat ontstond na de opname in april van Polisario-leider Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis onder een valse naam. Een van de eerste missies van de Marokkaanse diplomate na haar terugkeer zal de organisatie zijn van een topontmoeting tussen de twee landen. Deze ontmoeting stond oorspronkelijk in december vorig jaar gepland maar werd sindsdien herhaaldelijk uitgesteld.

De aankondiging van de terugkeer van Karima Benyaich in Spanje, waarvan de datum nog niet werd vrijgegeven, volgt op de wens van Koning Mohammed VI om "een ongekende stap" te zetten in de betrekkingen met Spanje. Deze wens van de monarch werd positief verwelkomd door de Spaanse media.

Lees ook: Marokko-Spanje: naar een verbetering van de betrekkingen?

Pedro Sanchez, premier van Spanje, reageerde ook positief op de verklaringen van Koning Mohammed VI. "Ik geloof dat elke crisis nieuwe kansen brengt. En ik geloof dat de toespraak van Koning Mohammed VI een geweldige kans is om de betrekkingen tussen de twee landen en de pijlers waarop ze rusten opnieuw te definiëren", verklaarde Sanchez tijdens een persconferentie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team