Zoeken

Spanje in gesprek met Marokko over hervatting bootoversteken

10 februari 2022 - 09:00 - Wereld

©

De hervatting van de betrekkingen met Marokko boekt snel vooruitgang volgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De afdeling benadrukt dat Spanje voor discretie heeft gekozen, om de geleverde inspanningen niet teniet te doen.

"De zaken gaan vooruit op een tempo waarin ze snel zouden moeten verbeteren," vertellen bronnen van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Europa Press. Ze benadrukken dat Spanje en Marokko geleidelijk aan "uit een zeer diepe crisis" proberen te komen. Beide landen werken aan het herstel van de betrekkingen op basis van nieuwe grondslagen, zoals Koning Mohammed VI in augustus vorig jaar, en Koning Felipe VI afgelopen januari, verklaarden.

Lees ook: Marokko zou de zeeverbindingen met Spanje opnieuw kunnen opstarten

Spanje onderhoudt "soepele" betrekkingen met Marokko, aldus José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, die regelmatig contact heeft met zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita. Maar het moeilijkste blijft het "herstel van het vertrouwen", aldus dezelfde bronnen. Een dergelijke onderneming kan "jaren in beslag nemen".

De Spaanse bronnen vermijden in te gaan op details van de lopende onderhandelingen met Marokko, maar verzekeren dat Spanje zijn beleid van "uitgestoken hand" naar Marokko voortzet, om vooruitgang te blijven boeken op punten die van belang zijn, zoals de hervatting van het passagiersvervoer via zee tussen de twee buurlanden. De Spaanse regering is tevens "altijd bereid is te luisteren naar partners die haar hulp nodig hebben", verwijzend naar het besluit van Spanje om Marokko te helpen met het invoeren van gas.

Lees ook: Pedro Sanchez roept vanuit VAE op tot verzoening met Marokko

Dezelfde bronnen geven niet nader aan of Algiers van dit besluit op de hoogte is gebracht, maar beperken zich tot de stelling dat Algerije de belangrijkste gasleverancier van Spanje is en dat de regering "de best mogelijke betrekkingen" met zowel Algerije als Marokko wenst te onderhouden. Het besluit zou Algerije wel kunnen irriteren. Het buurland verbrak in augustus vorig jaar de diplomatieke betrekkingen met Marokko en sloot eind oktober de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME), waardoor Spanje en Marokko in moeilijkheden zijn gekomen met hun gasvoorziening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team