Zoeken

Spaanse premier wil conflict met Marokko discreet regelen

1 augustus 2021 - 20:20 - Wereld

©

Pedro Sánchez, Spaanse premier, heeft opnieuw de wil uitgesproken om de diplomatieke crisis met Marokko zo snel mogelijk te regelen. Hij wenst echter dat dit op een discrete manier gebeurt.

Tijdens een perspunt in het Moncloa paleis kreeg Pedro Sánchez vragen over de vooruitgang van de besprekingen met Marokko over een oplossing voor de diplomatieke crisis tussen de twee landen. Het regeringshoofd antwoordde: "Gewoon discretie. Zoals ik al herhaaldelijk heb gezegd, Marokko is een strategische partner voor ons land".

Lees ook: Genocideklacht tegen Polisario-leider Brahim Ghali afgewezen

El Diario bericht dat ook de nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse zaken de voorkeur geeft aan een discrete regeling van het conflict. Tijdens een eerbetoon aan de slachtoffers van Covid-19 in Madrid verklaarde José Manuel Albares dat het herstel van de betrekkingen met Marokko nabij is, zonder meer details te geven. Tijdens zijn eerste bezoek aan Londen vroeg Albares ook aan de media om "de diplomatie rustig te laten werken", omdat er "resultaten nodig zijn en geen krantenkoppen".

De opname van Polisario-leider Brahim Ghali, in een Spaans ziekenhuis op 18 april, leidde tot een ernstige diplomatiek crisis tussen Spanje en Marokko. Deze crisis werd nog verergerd door de massale komst van migranten naar Sebta en Melilla in mei dit jaar. Rabat had toen zijn ambassadrice in Spanje, Karima Benyaich, teruggeroepen voor overleg. Enkele weken later besloot Pedro Sánchez zijn minister van Buitenlandse zaken, Arancha González Laya, te vervangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team