Zoeken

Marokko wil Sebta en Melilla co-beheren

28 juli 2021 - 11:20 - Wereld

©

Er zijn diplomatieke onderhandelingen aan de gang om de betrekkingen tussen Spanje en Marokko te verbeteren. De Spaanse autoriteiten zijn bereid tot een volledige herziening van de samenwerking met Rabat, met name wat betreft de netelige kwestie van Sebta en Melilla.

De diplomatie is in alle discreetheid zeer actief aan het werk om de betrekkingen tussen de twee landen snel te herstellen, bevestigen Spaanse diplomatieke bronnen aan El Pais. De Hoge Commissaris van de EU, Josep Borrell en andere leden van de Europese Commissie, hebben ook stappen gezet om Marokko te benaderen, naast alle andere rechtstreekse contacten die zijn gelegd, aldus dezelfde bronnen. De Spaanse ambassadeur in Rabat, Ricardo Díez-Hochleitner en Eva Martínez, directeur-generaal voor de Maghreb van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben tussen juni en juli gesprekken gevoerd met de Marokkaanse ambassadeur Karima Benyaich, die vanuit Rabat de betrekkingen met Spanje blijft behartigen.

Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen stelt Spanje een volledige herziening voor van de bilaterale betrekkingen met Marokko. Op die manier zal het standpunt van beide partijen over netelige kwesties als de Sahara of de soevereiniteit over Sebta en Melilla worden verduidelijkt. Om tot deze ambitieuze overeenkomst te komen, erkennen de diplomatieke bronnen dat er veel tijd nodig zal zijn. De verklaringen van minister Albares van Buitenlandse Zaken zijn een eerste stap om de spanningen tussen de twee landen te verminderen, maar het is noodzakelijk om rond de tafel te gaan zitten om de diepere oorzaken van de crisis te bespreken.

De diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje begon in april met de opname van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in Logroño in Spanje. De migratiecrisis in mei, ontketend door de massale aankomst van Marokkaanse migranten in Sebta, wakkerde de spanningen aan. Die waren eigenlijk al in december ontstaan, na de weigering van Spanje om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen. Marokko heeft zijn ambassadeur in Madrid, Karima Benyaich, teruggeroepen voor overleg in Rabat. Medio juli ontsloeg premier Pedro Sanchez zijn minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, in een poging om de spanning met Marokko te "verlichten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team