Zoeken

Spanje introduceert nieuwe technologieën in Marokkaanse sleutelsectoren

23 november 2023 - 11:00 - Marokko

©

Spanje heeft besloten om nieuwe informatietechnologieën te introduceren in de sleutelsectoren van Marokko. Via haar Centrum voor Technologische Ontwikkeling en Innovatie (CDTI) heeft Spanje de afgelopen drie jaar bijgedragen aan de financiering van 20 projecten in het koninkrijk, met een totaalbudget van 5,3 miljoen euro.

Deze aankondiging werd gedaan tijdens een seminar in Rabat getiteld "Ondernemersinnovatie ten dienste van investeringen", waar vertegenwoordigers van een dertigtal Marokkaanse en Spaanse publieke en private entiteiten aanwezig waren.

Lees ook: Marokko: 1500 nieuwe banen in technologiesector

Javier Ponce, directeur-generaal van het Spaanse CDTI, kondigde dinsdag aan dat zijn centrum zich inzet voor de introductie van nieuwe informatietechnologieën in de sectoren infrastructuur, automotive en landbouw in Marokko, meldt persbureau EFE. Logistiek "is fundamenteel voor de economieën van beide landen, die beschikken over een belangrijk netwerk van havens en luchthavens die meerdere continenten verbinden", aldus de Spaanse verantwoordelijke. Een ander belangrijk aandachtsgebied is de automobielsector. Marokko is de grootste producent van Afrika, terwijl Spanje de op één na grootste producent in de Europese Unie is.

Lees ook: Zweedse technologiereus Trelleborg vestigt zich in Marokko

Met betrekking tot de landbouwsector benadrukte de directeur van het CDTI dat technologisch beheer van landbouw essentieel is om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan. Hij herinnerde eraan dat Spanje het derde land ter wereld is met het hoogste aantal technologiebedrijven in de agrotechnische sector. "In 2030 zal de Europese Unie het gebruik van chemische meststoffen verbieden, we moeten onze landbouwproductie aanpassen aan het gebruik van biostimulanten om duurzame landbouw te garanderen. Dit is alleen mogelijk met de introductie van informatietechnologie", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl