Zoeken

Spanje vs Marokko: tomatenoorlog verhevigt

9 januari 2024 - 08:00 - Marokko

©

De zogenaamde ’tomatenoorlog’ tussen Spanje en Marokko intensiveert. Spaanse boeren uiten steeds meer hun onvrede over de faciliteiten die de Europese Unie aan Marokko verleent voor de import van tomaten en andere groenten en fruit op de Europese markt.

Volgens hen neemt de Europese Unie geen adequate maatregelen om de massale import van Marokkaanse, maar ook Turkse tomaten te beperken. Dit zou nadelige gevolgen hebben voor Spaanse producenten, die zich moeten houden aan strenge Europese regelgeving.

Lees ook: Marokko stormt wereldtop binnen als tomatenexporteur

De Spaanse boeren benadrukken dat producten uit derde landen niet aan dezelfde gezondheidscontroles worden onderworpen als die in de Europese Unie, waardoor er twijfels zijn over hun kwaliteit, meldt HuffPost. Zij beschouwen de instroom van Marokkaanse tomaten als oneerlijke concurrentie, een situatie die volgens hen door de Europese Unie wordt bevorderd door handelsovereenkomsten met Marokko en Turkije. De boeren klagen ook over de passiviteit van de Europese Unie bij het beschermen van de belangen van Spaanse en Europese boeren.

Ondertussen blijft Marokko zijn productie van tomaten, uien en aardappelen opvoeren, gesteund door subsidies variërend van 3600 tot 6300 euro per gecultiveerde hectare. Het koninkrijk verleent ook subsidie op kunstmest tot een bedrag van 200 miljoen euro en zorgt ervoor dat er minstens 600.000 ton fosfaatkunstmest beschikbaar is voor zijn producenten.

Lees ook: Tomaten in Europa: Marokko in opkomst, Spanje zakt weg

Spaanse boeren bekritiseren deze situatie fel: "Terwijl wij ons inzetten om de invoer van producten uit derde landen te dereguleren, versterken onze concurrenten de steun voor de export van agrovoedingsproducten, met maatregelen die in de illegaliteit zouden kunnen vallen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van de Spaanse tomatenproductie". Zij voorspellen een daling van 21,5% in het gecultiveerde areaal en een afname van 22% in de productie van verse tomaten in Spanje tot 2035.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team