Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: 40 jaar wachten!

11 december 2023 - 18:00 - Marokko

©

Meer dan veertig jaar na de initiële plannen blijft het project voor een tunnel onder de Straat van Gibraltar, die Marokko met Spanje zou verbinden, in een impasse.

Ondanks de aanvang van het project in 1981, blijft de realisatie ervan uit. De Marokkaanse firma SNED en het Spaanse Secegsa werden belast met het uitvoeren van studies na een gezamenlijke verklaring ondertekend in 1980 door wijlen Koning Hassan II van Marokko en Juan Carlos I van Spanje.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje voltooid vóór WK 2030?

Tijdens de 43e topbijeenkomst tussen Marokko en Spanje eerder dit jaar werd het project opnieuw besproken. Raquel Sánchez, de Spaanse minister van Transport, benadrukte in april het politieke belang van dit project, dat ook van groot geostrategisch belang is voor beide landen en voor de betrekkingen tussen Europa en Afrika.

Marokko en Spanje hebben afgesproken om een werkplan voor de komende drie jaar op te stellen. Dit omvat onder meer een analyse van de haalbaarheid om een verkenningstunnel te bouwen om de geomechanische eigenschappen te identificeren. Deze tunnel zou ook van groot nut kunnen zijn voor telecommunicatie. Secegsa heeft een aanzienlijk budget ontvangen van 2,3 miljoen euro uit het Herstel-, Transformatie- en Veerkrachtplan (PRTR) en onderzoekt nu de mogelijkheid om een transportkanaal voor telecommunicatie en energie te bouwen.

Lees ook: Rechtstreekse trein tussen Casablanca en Madrid?

Het tunnelproject onder de Straat van Gibraltar zal niet alleen Marokko en Spanje met elkaar verbinden, maar ook Afrika en Europa. Deze spoorverbinding zal naar verwachting de transport- en logistieke kosten verminderen en de handel tussen de twee continenten bevorderen. Bovendien zal het de mobiliteit van mensen vergemakkelijken en de banden tussen de Afrikaanse en Europese bevolking versterken.

Bladna.nl