Zoeken

Spaanse minister Buitenlandse zaken vervangen door crisis met Marokko

14 juli 2021 - 15:00 - Wereld

©

Door een herschikking van het kabinet van de Spaanse premier Pedro Sanchez is Arancha González Laya sinds afgelopen zaterdag niet langer de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ze wordt opgevolgd door de voormalige Spaanse ambassadeur in Frankrijk, José Manuel Albares.

Een van de reden waarom de Spaanse premier niet tevreden was over het functioneren van Laya zou de diplomatieke crisis zijn die er onder haar bewind als minister is ontstaan tussen Marokko en Spanje. Deze is veroorzaakt door de ontvangst van Polisario-leider Brahim Ghali in april van dit jaar. De man die leiding geeft aan de separatistenbeweging waarmee Marokko al decennia een conflict uitvecht in de Marokkaanse Sahara, werd voor een behandeling voor een coronavirusbesmetting in het geheim opgenomen in een ziekenhuis in het Spaanse plaatsje Logroño. In mei bereikte de relatie tussen Marokko en zijn Iberische buurman een nieuw dieptepunt toen duizenden migranten vanuit Marokko in een paar dagen tijd de oversteek waagden naar de Spaanse stad Sebta.

Lees ook: Sebta probeert blokkade Marokko te omzeilen

De Spaanse journalist Ignacio Cembrero van de website Elconfidencial schrijft dat de crisis eigenlijk is begonnen in december 2020 door het decreet van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump waarmee de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara hebben erkend. Na dit Amerikaanse besluit heeft Marokko verwoede pogingen gedaan om Spaanse steun te krijgen voor dit besluit. Het ontslag van Laya moet volgens Cembrero worden gezien als een poging van Pedro Sanchez om de diplomatiek banden tussen Marokko en Spanje te herstellen.

Naast de onvrede van de Spaanse premier over het functioneren van zijn minister, lag Laya ook in het Spaanse parlement regelmatig onder vuur. Zo pleitte de algemeen secretaris van de Partido Popular (PP), Teodoro Garcia Egea, in juni nog voor het ontslag van Laya vanwege haar "rampzalige" management van de diplomatieke crisis met Marokko. Ook vanuit Rabat was de kritiek op de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken niet mals. Zo verklaarde de teruggeroepen Marokkaanse ambassadeur in Spanje, Karima Benyaich, dat Gonzalez Laya in een verklaring over een ontmoeting tussen beiden, de feiten had verdraaid en ongepaste opmerkingen had gemaakt.

Lees ook: Marokko dreigt grens met Sebta definitief te sluiten

De opvolger van Gonzalez Laya is de 49-jarige Manuel Albares. Hij was 18 maanden de Spaanse ambassadeur in Frankrijk. Marokko had graag gezien dat de huidige minister van Landbouw, Luis Planas, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken was geworden, aangezien hij van 2004 tot 2010 de Spaanse ambassadeur in Rabat is geweest en hij een uitgesproken voorstander is van het autonomieplan voor de Marokkaanse Sahara dat Marokko in 2007 heeft gepresenteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team