Zoeken

Marokkaanse ambassadeur reageert fel op verklaringen Spaanse minister

30 mei 2021 - 12:50 - Wereld

©

De Marokkaanse ambassadeur in Madrid, Karima Benyaich, heeft gereageerd op de recente verklaringen van de Spaanse minister van Buitenlandse, Arancha Gonzales Laya, over de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

Karima Benyaich liet in een persverklaring weten dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken "valse feiten blijft presenteren en ongepaste opmerkingen maakt". Ze vindt dat Arancha Gonzales Laya na haar verklaringen nog wel het een en ander heeft uit te leggen. "Ten eerste kan men alleen maar spijt hebben van het sombere karakter, de opwinding en de nervositeit waarmee haar woorden gepaard gingen. Ten tweede heeft de huidige crisis de echte bijbedoelingen en plannen van bepaalde kringen in Spanje aan het licht gebracht, die sinds het herstel van de Marokkaanse Sahara in 1975 volharden in het schaden van de hogere belangen van het koninkrijk", verklaarde de ambassadeur.

"Ten derde mogen we ons daarom afvragen of deze laatste uitspraken een persoonlijke blunder van de minister zijn, of dat ze de werkelijke neigingen van bepaalde Spaanse kringen tegen de territoriale integriteit van het koninkrijk weerspiegelen, een heilige zaak voor het Marokkaanse volk. Ten vierde, wederzijds respect en vertrouwen tussen de twee landen, waarnaar de president van de Spaanse regering verwees, worden vandaag helaas in twijfel getrokken", meldde Benyaich in haar verklaring.

Sinds de president van de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR)" voor een noodbehandeling is opgenomen in een ziekenhuis in het Spaanse stadje Logroño zijn de diplomatieke spanningen tussen Marokko en Spanje opgelopen. De aankomst van 8000 migranten in Sebta heeft de crisis tussen beide landen nog verder verergerd. Polisario-leider Brahim Ghali moet zich op 1 juni voor een Spaanse rechter verantwoorden voor de beschuldigingen van marteling, ontvoering en moord, tijdens terroristische aanslagen die in de jaren zeventig en tachtig zijn gepleegd en waarbij Spaanse slachtoffers zijn gevallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team