Zoeken

Spaans charmeoffensief om banden met Marokko te herstellen

17 juli 2021 - 17:00 - Wereld

©

Spaanse regeringsfunctionarissen laten in toenemende mate doorschemeren dat het land er veel aan is gelegen om de diplomatiek banden met Marokko weer te herstellen. Zo vertelde de Spaanse premier Pedro Sanchez afgelopen dinsdag tijdens een televisie-interview dat "Marokko een bevriend land is en een prioritaire partner van Spanje".

Tijdens het interview met de Spaanse tv-zender Telecinco verklaarde premier Pedro Sanchez het belang van de betrekkingen met Marokko en gaf hij aan dat Spanje de grootste buitenlandse investeerder in het koninkrijk is.

Afgelopen woensdag heeft de nieuwe woordvoerder van de regering, Isabel Rodriguez, gezegd dat Marokko een "vriend en partner" van Spanje is. Daarom is het volgens Rodriguez noodzakelijk dat de betrekkingen tussen beide landen worden gestabiliseerd en versterkt.

Lees ook: Nieuwe Spaanse minister Albares wil "betrekkingen met Marokko versterken"

Ook de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, deed tijdens zijn beëdigingstoespraak een duit in het zakje door het voornemen uit te spreken om de banden met buurland Marokko te herstellen.

In een poging om de banden met Marokko te herstellen heeft premier Sanchez een herschikking van zijn kabinet doorgevoerd waarbij de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya, plaats heeft moeten maken voor José Manuel Albares. In Spanje stond Laya al enige tijd onder zware druk vanwege haar "catastrofale" aanpak van affaire rondom de hospitalisatie van Polisario-leider Brahim Ghali en de verdere escalatie van de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team