Zoeken

Sahara: Spanje zoekt toenadering tot Marokko

22 juni 2021 - 18:20 - Wereld

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzalez Laya, heeft afgelopen zondag verklaard dat Spanje bereid is om "elke oplossing te overwegen" die door Marokko wordt voorgesteld voor de Sahara-kwestie, mits het binnen het kader van de Verenigde Naties valt.

"We willen een onderhandelde oplossing in het kader van de Verenigde Naties. In deze context zijn we bereid om elke oplossing te overwegen die Marokko voorstelt, met daarbij de kanttekening dat het niet aan Spanje is om de bemiddelaar te zijn, aangezien deze rol moet worden gespeeld door de Verenigde Naties", verklaarde González Laya tijdens een interview met de Spaanse ochtendkrant La Vanguardia. Spanje deelt de mening van de Verenigde Staten dat de oplossing voor de Sahara-kwestie moet worden gevonden onder auspiciën van de Verenigde Naties, "met het grootste respect voor Marokko".

Verder vertelde de minister dat het Iberische buurland van Marokko de kwestie altijd met grote voorzichtigheid heeft benaderd omdat Spanje "perfect begrijpt dat Marokko een zeer grote gevoeligheid heeft op dit gebied", zegt González Laya. Ook ging ze dieper in op de migratiecrisis die in mei van dit jaar is ontstaan door de massale aankomst van migranten in de Spaanse enclave Sebta. "Een maand geleden zijn we in een crisis beland die we helemaal niet wilden en waar we zo snel mogelijk uit willen komen. We zullen werken aan het creëren van een ruimte van vertrouwen om relaties te herstellen. Dit vereist grote voorzichtigheid van mijn kant", aldus minister González Laya.

Het Europese agentschap Frontex is volgens de minister aan het onderzoeken of de Spaanse steden Sebta en Melilla op de lijst kunnen worden geplaatst van steden die onder toezicht staan van het agentschap voor de bewaking van de Europese grenzen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team