Zoeken

Marokko dreigt grens met Sebta definitief te sluiten

6 juli 2021 - 15:40 - Marokko

©

De Spaanse regering heeft laten weten dat het van plan is om de steden Sebta en Melilla te gaan integreren in het Schengengebied. Als tegenmaatregel zou Marokko zich genoodzaakt zien om de Tarajal-grensovergang bij Sebta permanent te sluiten.

Volgens de website Akhbarona deinst Marokko er niet voor terug om de grensovergangen bij de Spaanse steden Sebta en Melilla voorgoed te sluiten als Spanje besluit om de steden in het Schengengebied op te nemen. Koning Mohammed VI zou bereid zijn om dit besluit te nemen als dit de belangen van Marokko het beste zou dienen. Volgens experts zou dit echter onmogelijk zijn aangezien er voor de inwoners van Sebta en Melilla geen uitzondering kan worden gemaakt voor de criteria waaraan alle Spanjaarden aan moeten voldoen om met een toeristenvisum naar Marokko te kunnen reizen.

Lees ook: Grenzen Sebta en Melilla blijven gesloten

De president van de Vereniging van Bewoners van Sebta, Abdelmalik Mohamed, is ervan overtuigd dat de integratie van Sebta in het Schengenakkoord ook het einde zal betekenen van de speciale regeling waarmee inwoners van Tetouan een visum kunnen krijgen om naar de Spaanse exclave te reizen. Dit geeft volgens Mohamed genoeg reden voor Marokko om de grensovergang permanent te sluiten.

De president van Sebta, Juan Vivas, heeft zich in het afgelopen jaar hard gemaakt voor de toetreding tot het Schengengebied van zijn stad. Hij ziet hierin de meest effectieve oplossing voor het migratievraagstuk. Abdelmalik Mohamed meent dat een dergelijk besluit van Spanje zinloos zal zijn als Marokko op zijn beurt de Tarajal-grensovergang afsluit. Volgens hem is dit een model dat geen toekomst heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team