Zoeken

Spanje beweert dat er terug contact is met Marokko

21 juli 2021 - 11:20 - Wereld

©

Tijdens een ceremonie die afgelopen donderdag werd gehouden om stil te staan bij de slachtoffers die het coronavirus in Spanje heeft geëist, heeft de nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares, de president van Melilla, Eduardo de Castro, verzekerd dat er op korte termijn weer onderhandelingen zullen worden gevoerd met Marokko.

Dit nieuws is naar buiten gekomen toen De Castro vragen van de Partido Popular (PP) beantwoordde in het Spaanse parlement. De president van Melilla verklaarde daar afgelopen vrijdag dat het herstel van de betrekkingen tussen Spanje en Marokko volgens Albares "op de goede weg lijkt te zijn". Dit zou hem zijn medegedeeld in een gesprek dat hij heeft gevoerd met minister Albares, de minister voor Overzeese Territoria, Isabel Rodriguez, en de president van Sebta, Juan Vivas, tijdens een herdenkingsceremonie voor de Spaanse Covid-slachtoffers in Madrid.

Lees ook: Spaans charmeoffensief om banden met Marokko te herstellen

Uit het gesprek dat de Spaanse functionarissen hebben gevoerd zou ook blijken dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, die eerder alle contacten met Spaanse diplomaten had verbroken, nu weer telefoontjes beantwoordt. "Het standpunt van de regering is duidelijk. Er openen zich diplomatieke wegen", vertelde de president van Melilla aan de Spaanse parlementariërs. Ook vroeg hij hen om de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken de tijd en de kans te geven om een nieuwe strategie te bepalen om tot een oplossing van de crisis te komen.

Daarnaast gaf De Castro aan dat de regering van Melilla geen afwachtende houding zal aannemen en zelf plannen heeft om de economische situatie van de Spaanse enclave te verbeteren. De verklaarde hij toen hij vragen beantwoordde van de PP-parlementariër Daniel Cones, die de Spaanse regering regelmatig heeft gevraagd om Sebta en Melilla te integreren in het Schengengebied om zo de economieën van de Spaanse enclaves weer op gang te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team