Zoeken

Sebta probeert blokkade Marokko te omzeilen

10 juli 2021 - 20:20 - Wereld

©

De president van Sebta, Juan Vivas, heeft een voorstel naar de centrale regering in Madrid gestuurd voor een strategisch herstelplan waarmee de economische blokkade van Marokko moet worden opgeheven. Een van de belangrijkste maatregelen die het bestuur van Sebta heeft voorgesteld is om de enclave op te nemen in de douane-unie van de Europese Unie (EU).

De blokkade van de Spaanse steden is begonnen in 2018 met de sluiting van het Marokkaanse douanekantoor in Melilla. Daarna besloot Marokko aan het begin van de coronaviruspandemie om ook de grensovergang bij Sebta af te sluiten. Hierdoor is het vrije verkeer van personen en goederen tussen Marokko en de Spaanse enclaves compleet stil komen te liggen en ook kwam hiermee een einde aan de levendige handel in smokkelwaar. De president van Sebta, Juan Vivas, wil dat zijn stad wordt geïntegreerd in het Schengengebied zodat de economie van de enclave kan herstellen.

Lees ook: Marokko dreigt grens met Sebta definitief te sluiten

Vivas heeft ook belangrijke randvoorwaarden gesteld voor het herstelplan. Zo moet het mogelijk blijven dat zowel Marokkanen als Spanjaarden voor hun werk of voor een vakantie de grens bij Sebta kunnen passeren en dat er een zone van gedeelde welvaart wordt gecreëerd die al bestond voor de sluiting van de grensovergang. Hij roept de regering in Madrid op om door diplomatieke acties het "goede nabuurschap tussen Marokko en Spanje" te herstellen.

De president van Sebta wil dat zijn herstelplan voor Sebta en Melilla onmiddellijk wordt goedgekeurd en uitgevoerd zodat de situatie in de twee Spaanse enclaves in het noorden van Marokko op verschillende gebieden snel verbetert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team