Zoeken

Spanje tekent cheque van 30 miljoen euro voor Marokko

20 oktober 2022 - 12:00 - Economie

©

Om illegale immigratie en mensenhandel te bestrijden, gaat de Spaanse regering 30 miljoen euro steun aan Marokko goedkeuren.

Om de strijd tegen illegale immigratie op te voeren zou Marokko extra steun van Spanje kunnen krijgen. De Raad van ministers overweegt een financiële steun van 30 miljoen euro steun voor Marokko, meldt La Vanguardia. De reden voor deze extra steun zijn de steeds toenemenden pogingen om op grote schaal migranten via Melilla naar Spanje te smokkelen.

Lees ook: Immigratie: Marokko geeft veel meer uit dan EU-steun

Indien goedgekeurd zou dit de vierde steun aan Marokko zijn sinds het aantreden van Premier Pedro Sanchez in 2018. De eerste, ter waarde van 32 miljoen euro, was in de zomer van 2019 toegekend. De tweede, ten bedrage van 31 miljoen euro, werd goedgekeurd in mei 2020, midden in de gezondheidscrisis. De derde, van 30 miljoen euro, werd in mei 2021 goedgekeurd, enkele dagen na de migratiecrisis in Sebta.

In de verklaring van 7 april, die een nieuwe fase in de betrekkingen tussen Spanje en Marokko heeft ingeluid, kwamen beide landen overeen hun samenwerking op het gebied van migratie te intensiveren. Het gaat vooral om de bestrijding van illegale immigratie in het Middellandse-Zeegebied en de Atlantische Oceaan. De migratiestromen naar Spanje zijn sedertdien aanzienlijk afgenomen. Volgens de laatste cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendmaakte, waren op 15 oktober 25.169 migranten over zee en over land Spanje binnengekomen, 21,5% minder dan in dezelfde periode in 2021.

Lees ook: Guardia Civil bezorgd over massale stroom migranten op jetski’s

De steun is bestemd voor de kosten van operationele taken zoals patrouilles en bewaking van de zeegrenzen. Ook de kosten voor het onderhoud van het materieel van de Koninklijke gendarmerie en de vergoedingen voor Marokkaanse politieagenten die samen met hun Spaanse collega’s deelnemen aan operaties ter bestrijding van mensenhandel, zullen worden gedekt. De Europese Unie heeft al 500 miljoen euro steun aan Marokko toegezegd voor de periode 2021-2027.

Bladna.nl