Zoeken

Marokko krijgt 500 miljoen euro aan Europese steun

16 augustus 2022 - 20:20 - Economie

©

Marokko zal van de Europese Unie een steunpakket ontvangen van minstens 500 miljoen euro, om zijn maatregelen in de strijd tegen illegale immigratie te versterken. De steun is voor de periode 2021-2027.

De aangekondigde 500 miljoen euro steun overschrijdt ruimschoots de 343 miljoen euro die Marokko eerder kreeg voor de versterking van de grenscontroles en de bestrijding van illegale immigratie, meldt El Pais. De krant benadrukt dat de verhoging van het steunbedrag bewijst dat Marokko een steeds "belangrijkere" partner is, niet alleen voor Spanje of Frankrijk, maar voor alle lidstaten van de Europese Unie.

Lees ook: Marokko aangespoord om wetten tegen illegale immigratie te verscherpen

"Het bedrag geeft een idee van hoe ambitieus Brussel is," zegt een geloofwaardige EU-bron. Het geld zal worden gebruikt voor de integratie en bescherming van in Marokko verblijvende vluchtelingen, de gedwongen terugkeer, politiële samenwerking en de bestrijding van mensensmokkelaars. Naast Marokko zullen ook Gambia, Senegal en Mauritanië Europese steun krijgen, aangezien de Europese Unie met alle Noord-Afrikaanse landen, met uitzondering van Algerije, actieplannen ontwikkelt op het gebied van migratie.

De onderhandelingen over de steun zijn al geruime tijd aan de gang. Rabat is vast blijven houden aan zijn eisen met betrekking tot de verdeling van de middelen. Brussel wilde meer toezeggingen van Marokko, met name wat betreft de terugkeer van Marokkanen die Europa illegaal zijn binnengekomen. De overeengekomen 500 miljoen euro dekken in geen geval de uitgaven van Marokko in zijn rol als "politieagent" van Europa, die volgens een economisch rapport van de Europese Unie op 435 miljoen per jaar worden geraamd.

Lees ook: Stormloop Melilla: Europa vraagt Marokko om uitleg

Europa heeft de hulp aan Marokko in mei 2021 opgeschort na de migratiecrisis in Sebta. "Niemand kan Europa chanteren", zei vice-voorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie toen. De recente bestorming van Melilla, waarbij ten minste 23 mensen om het leven kwamen, zou de Europese Unie er echter juist toe kunnen brengen de pot voor Marokko te verhogen. "Wat migratie betreft, hebben onze buren meer te winnen bij samenwerking met ons dan bij samenwerking tegen ons", aldus een EU-bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team