Zoeken

Immigratie: Marokko geeft veel meer uit dan EU-steun

19 september 2022 - 15:00 - Economie

©

Volgens Khalid Zerouali, directeur migratie en grenscontrole bij het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, is de 500 miljoen euro die de Europese Unie voor de periode 2021-2027 ter beschikking stelt om illegale immigratie te bestrijden, "veel minder" dan de jaarlijkse uitgaven van Marokko op dit gebied. Deze worden geraamd op 427 miljoen euro.

"In het kader van goede samenwerking, goed nabuurschap en gedeelde verantwoordelijkheid zijn wij van mening dat de extra 300 miljoen euro aan financiële steun en 200 miljoen euro aan technische bijstand die de Europese Unie aan Marokko zal toekennen voor de periode 2021-2027, veel minder is dan onze jaarlijkse uitgaven. Deze worden geschat op 427 miljoen euro," vertelde Zerouali aan EFE. Hij verklaarde dat Marokko, met of zonder steun, zich zal blijven inspannen in de strijd tegen illegale immigratie.

Lees ook: Spanje verscherpt controles bij grens Sebta

In vergelijking met de vorige financiering die Marokko ontving van 346 miljoen euro voor de periode 2014-2020, is de Europese steun met bijna 50% verhoogd. Europa is een "strategische partner" van Marokko, voegde de migratiedirecteur eraan toe. Hij verzekerde dat het koninkrijk migratie niet gebruikt als politiek wapen. Dit verwijst naar de migratiecrisis in Sebta in mei 2021. "Marokko is een verantwoordelijk land [...] dat geen enkel instrument gebruikt om politieke redenen," benadrukte hij.

Eind juli had Marokko voorkomen dat 40.600 migranten illegaal Europa binnenkwamen. Dit is 11% meer dan in 2021. Ongeveer 7000 migranten werden uit zee gered en 124 smokkelnetwerken werden ontmanteld. "Uit deze betrouwbare resultaten blijkt dat de aankomst van migranten aan de Spaanse kusten is afgenomen, maar dit betekent nog niet dat de druk is afgenomen", aldus Zerouali. Volgens de functionaris hadden de agenten ook op 24 juni rechtmatig gehandeld, toen ongeveer 2000 migranten uit sub-Sahara Afrika, Melilla bestormden. Volgens de Marokkaanse autoriteiten werden toen minstens 23 mensen gedood.

Lees ook: Turkije gaat migranten naar Marokko terugsturen

"Wat in Melilla is gebeurd, is ongekend qua omvang en reikwijdte van het geweld van migranten. De migratiestromen van Algerije naar Marokko zijn enorm. Zonder loyale en op vertrouwen gebaseerde samenwerking tussen de buurlanden kunnen we deze stromen niet stoppen", aldus de Marokkaanse functionaris. Hij verzekerde ook dat het land beschikt over diensten voor kinderbescherming en opvangcentra voor de reïntegratie van niet-begeleide minderjarigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team