Zoeken

Wat als Marokko en Algerije zouden samenwerken op economisch gebied?

29 oktober 2022 - 14:00 - Economie

©

Buurlanden Marokko en Algerije liggen in cultureel opzicht dicht bij elkaar, maar zijn in politiek en economisch opzicht ver van elkaar verwijderd. Toch zouden beide landen baat hebben bij economische partnerschappen voor de ontwikkeling van hun regio en hun bevolking.

Wat zou er gebeuren als Marokko en Algerije economische partners zouden worden? Dat is de vraag die het weekblad Jeune Afrique stelt in een reportage. Het onderwerp is netelig en er lijkt zelfs een taboe op te rusten vanwege de politieke spanningen tussen beide landen. Volgens OEC World, een bedrijf dat de data van de internationale handel visualiseert, bedroeg de Marokkaanse export naar Algerije in 2020 zo’n 134 miljoen euro, tegenover 115 miljoen euro volgens gegevens van de Internationale Handelsorganisatie van de Verenigde Naties.

Lees ook: Marokko-Algerije: einde diplomatieke crisis in zicht?

"De economische betrekkingen tussen Marokko en Algerije zijn zeer zwak in vergelijking met het potentieel. Zo drijven Marokko en Spanje dertig keer meer handel dan Marokko en Algerije. Een rapport van de Wereldbank heeft ook aangegeven dat bij een integratie tussen de twee landen, binnen tien jaar het BBP van Algerije en Marokko met respectievelijk 35% en 30% zou stijgen", zegt Jean-Michel Huet, expert bij BearingPoint. De Algerijnse export naar Marokko is gestegen van 395 miljoen euro in 2020 naar 650 miljoen euro in 2021, schrijft Jeune Afrique.

Volgens de laatste gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was het verschil tussen het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Marokko en dat van Algerije 20 miljard dollar in 2021, een verschil dat zou kunnen verdubbelen en 40 miljard dollar bereiken in de periode 2022-2024 in het voordeel van Algerije, als gevolg van de toename van zijn inkomsten uit de export van koolwaterstoffen. De economieën van de twee landen zijn niet voldoende gediversifieerd, aldus het IMF-rapport.

Lees ook: Algerije vol lof over ontvangst delegatie in Marokko

Volgens een recent rapport van het IMF zou Algerije in 2022 een economische groei van 4,7% moeten optekenen en zou de handelsbalans eind augustus een overschot van 14 miljard dollar vertonen. "We verwachten een overschot van meer dan 17 miljard dollar tegen eind 2022", kondigde de Algerijnse premier Ayman Ben Abdelrahman aan. Verscheidene economische deskundigen zijn het erover eens dat Marokko en Algerije baat zouden hebben bij een versterking van hun economische samenwerking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team