Zoeken

Spaans bedrijf veroordeeld tot betaling 18 miljoen euro in Marokko

30 november 2022 - 15:00 - Economie

©

In het kader van een procedure over de overname van het energiebedrijf Abengoa, is het Spaanse bouwbedrijf Urbas veroordeeld tot betaling van 17,8 miljoen euro aan schulden in Marokko.

Attijariwafa Bank had drie decennia geleden een hypotheeklening van 17,8 miljoen euro verstrekt aan de voormalige Marokkaanse dochteronderneming van Urbas voor de financiering van een vastgoedproject. De Marokkaanse onderneming verzocht om gedwongen toepassing van de garantie, maar de borg van de borgsteller moet in Spanje dezelfde procedure volgen "om in elk geval het verlies tussen het gegarandeerde bedrag en de waarde van het onroerend goed van de borgsteller te dekken", aldus de Spaanse groep.

Lees ook: Siemens Gamesa wil fabriek voor turbinebladen in Tanger verkopen

Over de waardebepaling van dit actief loopt nog een handelsprocedure in Tanger. Tegelijkertijd diende Urbas, onder leiding van Juan Antonio Acedo, een klacht in bij het Constitutionele Hof, nadat deze in eerste aanleg en in beroep bij het Hooggerechtshof was afgewezen wegens procedurefouten. Het Spaanse bedrijf hekelde een "schending van het fundamentele recht op daadwerkelijke wettelijke bescherming".

Urbas Maroc stelt dat het "vrijgesteld is van elke betaling" en heeft de eigendommen van de groep, die oorspronkelijk op ongeveer 22,5 miljoen werden geschat, sinds 2011 niet meer in bezit. "De dekking van Urbas zou hoe dan ook beperkt blijven tot het verschil tussen het gegarandeerde bedrag en de waarde van het actief. Die is ook hoger dan de waarde van de garantie", voegt het bedrijf eraan toe.

Lees ook: Justitie bevestigt boete van 2,5 miljard dirham voor Maroc Telecom

Urbas heeft een overnamebod gedaan op Abenewco1, het bedrijf van Abengoa dat de meeste operationele activa van het multinationale energieconcern samenvoegt met tientallen failliete dochterondernemingen. Alvorens een besluit te nemen wacht de rechtbank van Sevilla, waar de zaak wordt behandeld, tot 13 december verdere concurrerende biedingen af.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team