Zoeken

Spaanse experts hekelen hybride strategie Marokko

23 augustus 2023 - 22:00 - Wereld

©

Marokko zal geen gewapend conflict met Spanje aangaan in een poging Ceuta en Melilla over te nemen. Dat is althans de mening van Spaanse militaire en diplomatieke experts.

In de huidige wereldwijde context, gekenmerkt door het Russisch-Oekraïense conflict, is een militaire aanval door Marokko niet haalbaar omdat het de internationale gemeenschap in gevaar zou brengen, analyseerde de gepensioneerde admiraal Juan Rodriguez Garat tijdens de presentatie van het rapport "De rol van Ceuta en Melilla op de wereldagenda", opgesteld door de denktank Europa Ciudadana. De hooggeplaatste officier bekritiseerde echter de "hybride oorlog" die door Marokko wordt gevoerd, waarbij hij als voorbeeld "het gebruik van immigratie" noemde als drukmiddel op de Spaanse regering.

Lees ook: Spanje-Algerije: erkenning Marokkaanse Sahara heeft zware prijs

Francisco Gan Pampols, luitenant-generaal van het reservistenleger, benadrukte van zijn kant dat Marokko momenteel in een "grijze zone" met Spanje opereert, verwijzend naar het "laag-intensieve" gevecht dat in juli 2002 op het eiland Perejil plaatsvond. Spanje mag niet toegeven aan dit soort handelingen die duidelijk "chantagepogingen" zijn, volgens Javier Rupérez, diplomaat en voormalig ambassadeur van Spanje bij de Verenigde Staten en de NAVO.

Bladna.nl