Zoeken

Spanje-Algerije: erkenning Marokkaanse Sahara heeft zware prijs

22 augustus 2023 - 19:00 - Wereld

©

De Spaanse export naar Algerije is in één jaar met 89,5% gedaald. De oorzaak is de opschorting door Algerije van de handel met Madrid na de wijziging van het Spaans standpunt over de Sahara.

Spanje blijft de prijs betalen voor zijn steun aan Marokko in het Sahara-conflict. Als reactie op deze steun aan het Marokkaanse autonomieplan, aangekondigd in maart 2022, schortte Algerije zijn vriendschaps-, goed nabuurschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Spanje op, waardoor de handel tussen de twee landen werd stopgezet, schrijft El Nacional.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune nog steeds boos op Spanje vanwege Sahara

Eind juni 2023 exporteerde Spanje voor 95,4 miljoen euro aan producten naar Algerije, vergeleken met 911,7 miljoen in 2022 en 955,1 miljoen in 2021, volgens het maandelijkse buitenlandse handelsrapport van het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme. Ook wordt benadrukt dat de Spaanse export naar Afrika in de eerste helft van 2023 met 7,6% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022, vanwege de afname van de export naar Algerije.

De Spaanse autoriteiten proberen al meer dan een jaar een oplossing te vinden voor de situatie. Minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken bezocht Brussel aan het begin van het jaar om aan de Europese Commissie te vragen om in te grijpen, met het argument dat Algerije de associatieovereenkomst met de Europese Unie zou schenden. Maar tot nu toe heeft Brussel geen concrete stappen ondernomen en roept de twee landen op tot dialoog om het conflict op te lossen.

Lees ook: Spanje ontvangt niet langer gas uit Algerije

De Spaanse regering kondigde in juni aan dat het een vergoeding van maximaal 200.000 euro zou toekennen aan zakenlieden die getroffen zijn door het Algerijnse handelsembargo. De gedupeerde handelaars (ongeveer vijftien MKB’s) hebben de Associatie van Bedrijven Getroffen door de Algerijnse Crisis (AECA) opgericht om compensatie te eisen van de staat voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van de politieke beslissing van Sanchez om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen.

Bladna.nl