24 september 2023 - 19:00 - Wereld
De recente versterking en modernisering van het Marokkaanse leger zorgt voor toenemende ongerustheid bij de Spaanse strijdkrachten. Spanje vreest dat Marokko in de toekomst militair sterker zou kunnen staan bij een gewapend conflict.
"Hoewel Spanje op dit moment nog het voordeel heeft, met name in de marine en luchtmacht, vraagt men zich af: voor hoe lang nog?", aldus de voormalige Marokkaanse legerofficier Abdelilah Issou die nu in Spanje woont.
Lees ook: Spaanse experts hekelen hybride strategie Marokko
Volgens Jesús Manuel Pérez Triana, een militair analist, begint Marokko voor het eerst in sommige domeinen over meer en betere wapens te beschikken dan de Spaanse strijdkrachten. "We zien een groeiende internationalisering van het Marokkaanse leger. Er is duidelijk een inspanning van Marokko om zijn strijdkrachten te moderniseren en up-to-date te brengen." Dit wordt versterkt door Marokko’s verbeterde toegang tot defensietechnologieën, vooral na de normalisatie van de betrekkingen met Israël in 2020. Uit recente rapporten blijkt dat Marokko nu de meest gevarieerde vloot van onbemande vliegtuigen (UAV) in de regio bezit.
De nadruk in de modernisering van het Marokkaans leger ligt op het uitbreiden van zijn tankvloot, het integreren van geavanceerde luchtafweersystemen en het aankopen van observatie-, surveillance- en kamikaze-drones. Pérez Triana merkt op dat de herbewapening van Marokko intensiever werd na de aankondiging door het Polisario-front van het einde van het staakt-het-vuren in de Sahara. Sindsdien is het defensiebudget van Marokko gestaag toegenomen, waarbij wordt verwacht dat in 2023 de militaire uitgaven 5,2% van het BBP van het koninkrijk zullen bedragen.
Lees ook: Details over levering Amerikaanse wapens aan Marokko
Ondanks de voortgang van Marokko blijft Spanje voorlopig zijn militaire voorsprong behouden. Terwijl Marokko 24 geavanceerde Apache-helikopters heeft verworven, mislukte de aankoop van de Tigre-helikopter door Spanje. Hoewel experts toegeven dat Marokko op dit moment een "kwantitatief voordeel" heeft, behoudt Spanje kwalitatief gezien zijn voorsprong. In het licht van deze ontwikkelingen blijven spanningen tussen Marokko en Spanje rond Sebta en Melilla, evenals met Algerije over de Sahara-kwestie, een belangrijk aandachtspunt in de regio.
Desertie soldaten: Marokkaanse leger reageert
Marokkaanse politie geeft opheldering over "verdachte" dood militaire arts
Incident in Tanger dwingt Ryanair-vlucht in Rabat te landen
Houssame Benabbou: van marathonloper tot held na verkeersongeval
Opkomst autosector en fosfaatcrisis: de twee gezichten van de Marokkaanse economie
Onvrede over inzet Sofyan Amrabat bij Manchester United
Toen de Mossad "per ongeluk" een Marokkaan vermoordde in Noorwegen
Ontsnapping, drugshandel en nu Brussel: de val van Mohammed Benabdelhak
Smail Nabi gevangen in Algerije: zijn familie vecht voor zijn vrijlating
Franse miljardair wil fortuin nalaten aan Marokkaanse werknemer
Ridouan Taghi opnieuw beschuldigd van moord op journalist
Spanje geeft Westelijke Sahara op
Marokkaanse vrouw in Spanje doodgestoken, meisje van gebouw geduwd
Algerije beschuldigt Marokko van financieren voetbal met drugs