Zoeken

Sebta-Melilla: rapport waarschuwt voor Spaanse steun aan Marokkaanse claims

20 juni 2023 - 12:00 - Wereld

©

De Spaanse denktank Europa Ciudadana waarschuwt voor de visie van bepaalde Spaanse functionarissen, die de claims van Marokko over Sebta en Melilla steunen.

In een rapport getiteld "De rol van Sebta en Melilla op de wereldagenda", waarschuwt de denktank voor de aanhoudende aanspraken van Marokko op de twee autonome steden en voormalige Spaanse politici, waaronder de voormalige socialistische minister María Antonia Trujillo, die de Spaanse soevereiniteit over de twee presidentschappen in vraag stellen, meldt Vozpopuli.

Lees ook: Polisario-aanhanger in Spaanse Congres: "Marokkaans-Spaanse crisis nabij"

"De voortdurende knipogen naar Marokko door voormalige politici met belangen in Marokko, zoals de voormalige socialistische minister van Huisvesting María Antonia Trujillo, garanderen dat de aandacht voor Sebta en Melilla in de nabije toekomst niet zal afnemen", stelt de denktank, die ook verwijst naar de recente en onophoudelijke eisen van Marokko, sinds de steun van premier Pedro Sanchez voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Trujillo heeft herhaaldelijk verklaard dat "Sebta en Melilla en de rotsen en eilandjes overblijfselen uit het verleden zijn die de territoriale integriteit van Marokko bedreigen" en dat de claim van het koninkrijk op de autonome steden "volledig gerechtvaardigd is". In een interview afgelopen januari, nodigde de voormalige socialistische minister de Spaanse regering uit om haar standpunt over Sebta en Melilla en de Chafarinas-eilanden te wijzigen, zoals ze ook heeft gedaan voor de Sahara.

Lees ook: Sahara: verandering in positie Spanje eind juli?

Na de tragedie bij het hek van Melilla eind juni vorig jaar, waarbij meer dan twintig mensen omkwamen, herinnerde Omar Zniber, de ambassadeur van Marokko bij de Verenigde Naties in Genève, in een brief aan de VN-Mensenrechtenraad dat "Marokko geen landsgrens heeft met Spanje" en dat "Melilla nog steeds een bezet presidium is", schrijft Europa Ciudadana in zijn rapport. De denktank roept de Spaanse regering en de Europese Unie op om "het Spaanse en Europese karakter van de twee autonome steden te blijven verdedigen".

Bladna.nl