Zoeken

Spaans leger "niet bezorgd" over Marokkaanse claims op Ceuta en Melilla

4 oktober 2023 - 13:00 - Wereld

©

De gepensioneerde Spaanse admiraal Juan Rodríguez Garat sluit elke mogelijkheid van annexatie van Ceuta en Melilla door Marokko uit, benadrukkend dat beide autonome steden Spaans zijn en dat het Spaanse leger zich geen zorgen maakt over dit vraagstuk.

Volgens Garat is Marokko zich ervan bewust dat "zijn eisen buiten zijn bereik liggen, omdat het Handvest van de Verenigde Naties deze niet dekt". "Ze weten dat de enige optie om hun territorium uit te breiden via hun zuidelijke grens loopt", legde de voormalige militair uit in een interview voor de podcast van het Observatorium van Ceuta en Melilla. De annexatie van Ceuta en Melilla door Marokko is "duidelijk onhaalbaar", verzekert hij, eraan toevoegend dat het Spaanse leger zich geen zorgen maakt over het onderwerp.

Lees ook: Sebta en Melilla Marokkaans grondgebied: Spanje reageert fel

"We zijn gerust, want we zijn beschermd door het Handvest van de Verenigde Naties. Marokko is niet Rusland. Ze zullen het niet schenden. Dit zou ernstige gevolgen voor hen hebben en onze bondgenoten zouden ons steunen om de internationale orde te handhaven", zei hij, wijzend op de herbewapening van Marokko in de afgelopen jaren, dat wapens en verdedigingssystemen heeft verkregen van Israël, de Verenigde Staten en zelfs Spanje.

Lees ook: Spanje zet leger in om Melilla te beveiligen

Ondanks deze vele aankopen gelooft Garat dat Marokko deze wapens niet zal gebruiken om Spanje aan te vallen. "Als dat zou gebeuren, zouden ze de steun verliezen van de landen die hen bevoorraden", gaf hij aan. Hoewel het militaire pad is uitgesloten, oefent Marokko politieke, en met name migratiegerelateerde, druk uit op Spanje, aldus de admiraal, wijzend op een "hybride oorlog".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team