Zoeken

Kaart Marokko met Ceuta en Melilla zorgt voor onvrede in Spanje

21 augustus 2023 - 12:00 - Wereld

©

De president van Melilla, Juan José Imbroda, heeft de Spaanse regering gevraagd om "protest aan te tekenen" bij Marokko, dat een officiële kaart heeft gemaakt waarop de steden Ceuta en Melilla zijn opgenomen.

Imbroda spreekt van een nieuwe "aanval" van Marokko, die de autonome steden Ceuta en Melilla op een officiële kaart aan zijn grondgebied heeft toegevoegd. Deze kaart van het koninkrijk is te vinden op de officiële website van de Marokkaanse ambassade in Madrid, benadrukt Imbroda op social media, waarbij hij de Spaanse identiteit van Melilla benadrukt, "een stad die op 17 september aanstaande 526 jaar bestaat en die 459 jaar vóór de onafhankelijkheid van Marokko" al bestond.

Lees ook: EU aan Marokko: Ceuta en Melilla "zijn Spaanse steden"

Vorige week meldde een Marokkaanse medium dat Marokko een geheim plan heeft om Ceuta, Melilla en de Canarische Eilanden "terug te winnen". Een voormalige Spaanse inlichtingenagent, Fernando San Agustín, bevestigde dat dit plan van Marokko niet nieuw is en al enige tijd wordt uitgevoerd.

Europarlementariërs Maite Pagazaurtundua en Jordi Cañas hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie over de aanspraken van Marokko op de twee enclaves. Als reactie zei Josep Borell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, dat Ceuta en Melilla "Spaans zijn en tot de Europese Unie behoren".

Lees ook: Dit is het "plan" van Marokko om Sebta en Melilla te heroveren

De Spaanse premier Pedro Sanchez verklaarde op 2 februari in Rabat dat Spanje en Marokko een wederzijdse overeenkomst hadden gesloten waarbij beide partijen beloven "alles te vermijden wat de andere partij beledigt, vooral wat onze respectieve soevereiniteitsgebieden betreft".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team