Zoeken

Soldaat Polisario vertelt over Marokkaanse drone aanval

23 oktober 2021 - 18:20 - Wereld

©

Mohamed Fadel, een Polisario-strijder, vertelt over de verwondingen die hij in april opliep bij een aanval door een Marokkaans onbemand vliegtuig. Bij dezelfde aanval kwam het hoofd van het Polisario-leger om het leven. Marokko heeft van zijn kant geen verklaring afgelegd over het gebruik van drones.

Mohamed Fadel, alias Mundi, raakte voor het eerst gewond tijdens de oorlog tussen Marokko en Algerije in 1985. Hij werd in zijn arm geraakt door een granaat. De tweede keer was in april, tijdens een Marokkaanse aanval die ook de dood veroorzaakte van het hoofd van het Polisario-leger, Adah El Bendir. De soldaat heeft blijvende schade opgelopen van deze twee verwondingen: brandwonden op zijn gezicht, handen en armen, hechtingen op zijn buik...

Lees ook: Marokkaans leger vernietigt voertuig Polisario

"Ze moesten mijn maag opensnijden om drie granaatscherven te verwijderen. Het kostte me drie maanden om volledig te herstellen," vertelt de 64-jarige strijder aan Publico, eraan toevoegend dat de Marokkaanse aanval van april door drones werd uitgevoerd. "Op klaarlichte dag, om vier uur ’s middags. We waren vlakbij de muur, we hadden net een operatie uitgevoerd tegen een Marokkaanse basis en zij reageerden," zei hij. "Die dag kon ik één drone in de lucht zien, maar het moeten er meerdere zijn geweest, want er werden acht of negen raketten gelanceerd," voegt hij eraan toe.

Lees ook: Leider Polisario overleeft Marokkaanse drone-aanval

Marokko heeft van zijn kant geen officiële verklaring afgelegd over de aanval, noch over het gebruik van drones. Maar volgens de Marokkaanse website Le Desk, werd de aanval die Mundi verwondde en El Bendir doodde, uitgevoerd aan de hand van een drone die het doel identificeerde, waarna een F-16 gevechtsvliegtuig de raketten heeft gelanceerd.

"De meeste van deze apparaten zenden informatie naar een centrale computer die het mogelijk maakt om op afstand en met precisie het vuur te openen, vanuit elke plaats, of het nu een schip, een vliegtuig of een militaire basis is", aldus Mundi. Hij stelt het Polisario-front gerust door te zeggen dat ze vastbesloten zijn om tot het einde te vechten. "We leerden tegen ze te vechten toen ze de muur optrokken, we leerden hun vliegtuigen neer te schieten en we zullen het opnieuw doen," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team