Zoeken

Algerije wil Polisario bewapenen om Marokko aan te vallen

17 november 2021 - 17:40 - Wereld

©

Sinds de dood van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara, bewapent Algerije de Polisario in sneltempo. Het buurland beschuldigt Marokko van de aanslag.

Na een reeks diplomatieke mislukkingen tegen Marokko, is Algerije vastbesloten om een gewapend conflict met het koninkrijk te starten. Met dit in het achterhoofd herbewapent het het Polisario Front, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Het tempo van de bewapening is versneld sinds de dood van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara, waarvoor Algerije Marokko verantwoordelijk houdt.

Lees ook: Algerije schenkt militair materieel aan Polisario

Een aantal internationale waarnemers beweren dat het Algerijnse regime besloten heeft om militaire uitrusting aan het Polisario te leveren, om gewapende aanvallen tegen Marokko in de Sahara uit te kunnen uitvoeren. Het Spaanse dagblad La Razón meldde vorige week dat Algerije militaire uitrusting aan het Polisario heeft geleverd, waaronder terreinvoertuigen van Russische makelij. Het blad schreef ook dat de geleverde wapens niet zo krachtig zijn als die van de Royal Armed Forces, die al enige tijd gebruik maken van drones.

Lees ook: Algerije vreest oorlog tussen Marokko en Polisario

De eerste levering van wapens door Algerije aan de Polisario, volgde op de benoeming van Mohamed Wali Akeik tot het nieuwe hoofd van de Generale Staf van het Algerijns leger, "een man die het volste vertrouwen heeft in Brahim Ghali", aldus de Spaanse krant. Onlangs verklaarde een andere gepromoveerde in het Sahrawi-leger, een zekere Mohamed El Ouali Aguig, vanuit Algiers dat "het noodzakelijk is terreurdaden uit te voeren in Marokko tegen consulaten, luchtvaartmaatschappijen en andere soorten doelwitten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team