Zoeken

Marokkaanse drone-aanvallen boezemt Polisario angst in

4 februari 2022 - 20:20 - Marokko

©

Het Polisario-front blijft de Marokkaanse drone-aanvallen in de Sahara veroordelen. Volgens de onafhankelijkheidsbeweging werden vorig jaar 25 van zijn strijders en 11 Sahrawi-burgers gedood bij aanvallen van Marokko met onbemande vliegtuigen.

Sinds het staakt-het-vuren in november 2020 werd verbroken, zijn 25 militanten en 11 Sahrawi burgers gedood bij Marokkaanse drone-aanvallen in de Sahara, meldt El Periódico, een pro-Polisario mediakanaal. De Marokkaanse regering, die een escalatie van het conflict wil voorkomen, heeft deze cijfers nooit bevestigd, terwijl het Polisario van zijn kant Marokko de oorlog heeft verklaard.

Lees ook: Marokko-Algerije: vrees voor drone-oorlog

Tijdens de laatste Marokkaanse drone-aanval, die op 16 januari plaatsvond, werden vier Polisario-militanten gedood en twee gewond, meldt El Faro de Vigo. "Kenmerkend voor deze oorlog is het gebruik van drones door Marokko", aldus een bron dicht bij het Polisario, die eraan toevoegt dat sinds het staakt-het-vuren werd verbroken en het Polisario de oorlog verklaarde, "er dagelijks operaties plaatsvinden langs de Marokkaanse muur, in het bijzonder in de noordelijke zone, in Mahbes".

Het Polisario heeft geleden onder de dood van Adaj el Bendira, hoofd van de Nationale Garde, in april van dit jaar. In een officiële verklaring van de onafhankelijkheidbeweging staat te lezen dat de hoge militaire functionaris gedood werd tijdens een Marokkaanse drone-aanval in de Sahara. "Dankzij de modernisering beschikt het Marokkaanse leger over technologische mogelijkheden die ver uitstijgen boven die van andere strijdkrachten in de zone, in het bijzonder met de nieuwste generatie drones", verklaart Diego Crescente, directeur van het Veiligheidsinstituut in Spanje.

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Volgens de deskundige is dit element "het meest verontrustende aan het conflict over de Westelijke Sahara", die hij beschouwt als "het ideale terrein voor het gebruik van militaire drones voor bewaking en vernietiging. Door de afwezigheid van een luchtmacht die de controle van het luchtruim zou bestrijden, kunnen drones ten volle profiteren van hun mogelijkheden", aldus Crescente, die eraan herinnert dat Marokko zes Bayraktar TB2 drones van Turkije heeft gekocht. "Deze drones kunnen op gemiddelde tot grote hoogte vliegen en zijn zeer effectief gebleken tegen verdedigingssystemen en belangrijke tactische doelen", legt hij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team