Zoeken

Mauritaanse goudzoekers gedood bij Marokkaanse aanval in Sahara

5 januari 2022 - 19:00 - Wereld

©

Bij een luchtbombardement in het zuidoosten van de Sahara zijn maandag drie Mauritaanse goudzoekers omgekomen en vier anderen gewond geraakt. Bepaalde Mauritaanse waarnemers zeggen dat Marokko achter deze nieuwe aanval zit.

De gewonde en overleden gouddelvers werden overgebracht naar het ziekenhuis van Zouerat, ongeveer 700 kilometer ten noorden van de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott, dicht bij de grens met de Sahara, vertelt een Mauritaanse militaire bron aan EFE. Voorlopig hebben Mauritanië en Marokko nog geen officiële verklaring uitgegeven over deze zaak.

Lees ook: Polisario beschuldigt Marokko van dodelijke drone-aanval

Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Mauritaanse autoriteiten gaan duizenden Mauritaniërs door met de ambachtelijke goudwinning in het noorden van het land, in de buurt van de Sahara. Op 5 november raakten twee Mauritaanse goudzoekers lichtgewond door granaatscherven van een raket, tijdens hun werkzaamheden in een goudafzetting in de Sahara.

Enkele dagen eerder kondigde Algerije de dood aan van drie van zijn onderdanen bij een aanval van het Marokkaanse leger tegen een konvooi vrachtwagens in de Sahara. Volgens de agenten van de VN-missie in de Sahara (MINURSO), vond de vermeende aanval plaats "in het noordoosten van de Westelijke Sahara, in de buurt van de stad Bir Lahlou", aldus de plaatsvervangend woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, Farhan Khan.

Lees ook: Mauritanië versterkt veiligheid bij grens Sahara

Het conflict in de Sahara duurt al jaren, met aan de ene kant het Polisario-front dat het gebied opeist en aan de andere kant Marokko, dat het als een integrerend deel van zijn grondgebied beschouwt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team