Zoeken

Spanje vreest dat Marokko "de boel belazert"

23 oktober 2022 - 14:00 - Wereld

©

Spanje vreest een massale toestroom van migranten uit Marokko naar Sebta en Melilla, dit enkele weken voor de bijeenkomst tussen beide landen die voor november is aangekondigd.

De Spaanse inlichtingendiensten vrezen dat in november een migratiecrisis zal uitbreken in Sebta of Melilla, tijdens de geplande bijeenkomst tussen Spanje en Marokko. Deze bijeenkomst werd herhaaldelijk uitgesteld vanwege de gezondheids- en diplomatieke crises tussen beide landen.

Lees ook: Confrontaties tussen migranten en politie in Nador

Volgens de Spaanse geheime dienst zouden er in de weken of dagen voor de bijeenkomst aanslagen kunnen worden gepleegd. Spanje ziet deze ontmoeting met spanning, maar ook met grote argwaan tegemoet. Het vermoeden bestaat dat Marokko "de boel belazert".

Marokko verklaarde vorige week in een brief aan de Verenigde Naties dat het geen grenzen heeft met Spanje en beschreef Melilla als "bezet gebied". Beetje bij beetje legt het koninkrijk zijn aanspraken op Sebta en Melilla weer op tafel, wat kan leiden tot nieuwe spanningen met Spanje bovenop de migratiedruk in de twee autonome steden.

Lees ook: Marokko herhaalt eisen met betrekking tot Sebta en Melilla

In de afgelopen dagen heeft Marokko ongeveer 5000 migranten uit landen ten zuiden van de Sahara uiteengedreven. Het gaat voornamelijk om Soedanezen die vanuit Marokkaanse steden als Casablanca naar de Gourougou-berg bij Nador komen om Melilla illegaal te bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team